← Back to front page

Posted on in Technology, Apple

Päivitin eilen kaikki Maccini Mountain Lioniin ja päivitykset sujuivat yhtä lukuunottamatta ongelmitta.

Ongelmallinen kone oli vanha MacBook (late 2008 aluminum). Siihen oli asennettu aikojen saatossa Windowseja ja Linuxeja eri partitioille sekä rEFIt-käynnistysvalikko niiden käynnistelyyn. Mountain Lionin asennus ei suostunut lähtemään käyntiin ("OS X can't start from this disk"), joten päätin laittaa kovalevyn sileäksi.

Kovalevyn tyhjentäminen osoittautui hieman haastavaksi, sillä Mountain Lionistahan ei ole erillistä asennus-DVD:tä, vaan se myydään Mac App Storen kautta. Kokeilin ensin buutata koneen Mountain Lionin asennustilaan, mutta se ei luonnollisestikaan anna tyhjentää levyä, koska asennusmedia sijaitsee silloin samalla kovalevyllä. Myöskään Omena-R:n pitäminen pohjassa buutissa (recovery mode) ei auttanut, mikä saattoi johtua siitä, että olin jo nollaillut osan levypartitioista (mukaan lukien Recovery-partition).

Loppujen lopuksi homma kuitenkin onnistui polttamalla Mountain Lionin asennus-image DVD:lle ja käynnistämällä MacBook siltä. Tällöin kovalevyn voi tyhjentää kokonaan ja asentaa käyttöjärjestelmän siihen puhtaalta pöydältä. Tosin jouduin myös tyhjentämään PRAM/NVRAM-asetukset, jotta Mountain Lionin asennus palasi alkutilaan (muuten se yrittää asentaa suoraan viimeksi valitulle levypartitiolle). Lisäksi lopussa kone tahtoi käynnistyä yhä uudelleen DVD:ltä ja aloittaa asennuksen alusta, joten DVD piti napata pois oikeassa kohdassa.

Lifehackerista löytyy ohje asennus-imagen polttamiseen DVD:lle tai USB-tikulle. Tarvittava .dmg-tiedosto tulee siis mukana, kun Mountain Lionin imuroi App Storesta. Se pitää vain kaivaa esiin, kopioida työpöydälle ja polttaa haluamalleen medialle.

* * *

Jos Applelle antaisi tästä kokemuksesta jotain palautetta, niin OS X:n asennusprosessissa olisi vielä hiottavaa tällaisten edge-tapausten osalta. Asennus on normaalitapauksessa paljon miellyttävämpi kuin mikään muu käyttöjärjestelmä. Se saisi vain huomioida paremmin sen tilanteen, että kovalevy on recovery-partitioita myöden täysin sekaisin ja pitää palauttaa alkutekijöihinsä.

3 Comments
Jami 27.7.2012 15:31:22

5 konetta takana käyttäen samaa app store tunnusta, kaikki meni mukisematta. Edellisessä päivityksessä piti vetää iMäkin kovo sileäksi samaisen ongelman takia kun wintoosa ja muut linuxsäädöt oli saanut boottisektorin mielenkiintoiseen tilaan.

Ossi Mäntylahti 27.7.2012 15:35:44

Aika oudon kuuloinen tapaus. Minä olen asentanut Windowsit aina niin, että olen lykännyt uuden kiintolevyn kiinni jo olemassaolevaan koneeseen ja formatoinut levyn systeemilevyksi siellä. Sitten olen kopioinut levylle asennusmedian, irroittanut levyn ja lykännyt sen uuteen koneeseen kiinni.

Eikö Mäkillä voi tehdä vastaavantyyppistä operaatiota?

Kenneth Falck 27.7.2012 16:00:39

Ossi, kuulostaa aika hankalalta. Ei minulla ole mitään erillistä kovalevyä, jonka olisin tuohon MacBookiin halunnut kiinnittää. Ei ollut edes tarpeeksi isoa USB-tikkua (yli 4GB tarvitaan), joten asensin DVD:llä.

Comments are closed.