← Back to front page

Posted on in Miscellaneous

Tämä artikkeli on mainio yhteenveto kaikista niistä Symbianin ongelmista, jotka tekevät siitä erittäin tuskallisen ja työlään käyttöjärjestelmän sovelluskehityksen kannalta. Artikkelissa on lueteltu kaikki ne Symbianin ärsyttävät "ominaisuudet":

  • Epästandardit C++ exceptionit (leave ja manuaalinen cleanup stack)
  • Äärettömän hankala merkkijonojen käsittely (descriptorit)
  • Monimutkainen säikeistys (active objectit)
  • Huonot SDK:t (oma joka sukupolvelle, eivät pysy ajan tasalla, riippuvaisia vanhoista 3rd party -sovelluksista)
  • Symbian Signed -tietoturva (pakollinen testaus/allekirjoitus)


Olen henkilökohtaisesti törmännyt kaikkiin näistä asioista monesti, ja joka kerta ne hankaloittavat työskentelyä. Lähes mikä tahansa projekti kannattaa aina mieluummin tehdä J2ME-Javalla, jos se vain on teknisesti mahdollista. Jatkossa tosin kiinnostaa kasvavassa määrin myös puhelinten webbiselaimen hyödyntäminen, sillä S60 3rd Edition FP1:ssä alkaa olla jo ihan oikeaa tukea "Web 2.0" -ominaisuuksille


Toivottavinta tietysti olisi, että Nokia saisi 770- ja N800-tablettien Linux-käyttöjärjestelmän joskus käyttöön myös puhelimiin. Tähän mennessä kokemukset itse tableteista ovat tosin masentavia. 770:llä ei voi tehdä paljon mitään, N800:ssa sentään aukeaa esimerkiksi YouTube, mutta videot pyörivät noin 1fps nopeudella. Nokialla tuntuu olevan taipumusta kehittää hienoja laitekonsepteja, jotka kaatuvat järjettömään tinkimiseen prosessorin tehossa ja muistin määrässä (vrt. esim. E70, joka ei jaksa avata monia tavallisia webbisivuja).

5 Comments
Ossi 9.2.2007 12:46:11

Nokian kannattaisi ehkä harkita Windows Mobilen käyttämistä kännyköittensä käyttiksenä, jos kerran omat resurssit eivät riitä Symbianin kehittämiseen.

Tämä kommentti TFA:sta oli hyvä:

" Sources close to Nokia say that Symbian is secretly regarded inside the company--even among high level senior executives--as a "piece-of-shit-OS," explaining that ?Finnish people usually have a very coarse language.?

A Symbian developer explains, ?Nokia is more or less stuck with Symbian since it doesn't have the competence nor the time to make a new OS from the ground up. Its only alternative, in practice, is to go Linux, which it is of course experimenting with, but it's still not an easy path to go. "

Mikkoh 9.2.2007 14:15:04

Symbian on todellakin vihoviimeinen alusta kehittää ja puhelinpenetraatio on varsin vaatimaton J2ME:hen verrattuna.

Toisaalta olen myös totaalisen työlääntynyt J2ME:n myötä nouseviin porttaus- ja qa-kustannuksiin.

Odotukset mobiilin flashin suhteen ovat (ehkä tarpeettoman) korkealla. Vielä kun se saadaan laitteisiin massoissa ja toimimaan browsereissa, niin mikäs siinä sitten on kehittäessä.

Vielä on sen kanssa kuitenkin odoteltava, ennen kuin tositoimiin päästään. Mm. bluetooth API olisi kiva ylläri. Muutakin pikkukivaa sieltä vielä puuttuu.

Hyvinkin totta on se, ettei Nokialla ole juuri tähän tilanteeseen käytännön vaihtoehtoa Symbianille. En usko, että Linuxista on tässä tapauksessa hopealuodiksi.

Eki 9.2.2007 21:44:48

Niin, pitkään on virrannut vettä Vantaassa ja riittänyt puheita tämän Symbian C++ ohjelmistokehityksen puolesta. Joo. Empä usko, että Nokiankaan kaverit enää pitkään jaksavat tämän "ramman" kanssa. Nyt vaan on niin, että mistään ei ole kuulunut edes hiiskaustakaan, että josko Symbian puhelimet tultaisiin kehittämään pikapuoliin jollekin toisella alustalle!

Mutta, kyllä se vaan kutkuttaa persuuksissa se MS:n evankelistan käynti Ollilan juttusilla muutama vuosi sitten...

Vesku Paananen 18.2.2007 14:14:19

Windows Mobilesta julkaistiin uusi 6-versio, jossa on pyritty ottamaan paremmin huomioon yrityskäyttäjät, mutta mukana on myös tutut kuluttajaominaisuudet Media Playeristä lähtien. Jos Sinua kiinnostaa kuulla lisää Windows Mobile -kehityksestä, niin 14.3. järjestetään Windows Mobile Day. Ilmoittaudu osoitteessa http://msevents.microsoft.com/CUI/EventDetail.aspx?EventID=1032325853&Culture=fi-FI

Mz 2.12.2007 14:59:54

Eipä voi olla kuin samaa mieltä. On muutamia vuosia Symbian-kehitystä takana, ja niiden aikana olen jo moniin alustan sudenkuoppiin pudonnut. Monia on jo oppinut välttämään, mutta edelleenkin uusia löytyy. Juuri mitään ei saa tehtyä kirjoittamatta x sataa riviä koodia, joiden debuggauksessa kuluu sitten tunti jos toinenkin. Virhetilanteetkin kun ovat yleensä täysin epäloogisia, varsinkin useampia aktiiviobjekteja käytettäessä. Työpäivät venyvät, ja silti projektiaikataulujen pettäminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Paska alustahan tuo on, ei siitä mihinkään pääse.

Comments are closed.