Hacker Newsissä on käyty kiintoisaa keskustelua teknologiavelan käsitteestä. Linkitetty artikkeli kannustaa välttämään velkaa ja panostamaan softan laatuun, jolloin se karttuu "teknologiavauraudeksi".

Asiaan on toinenkin näkökulma. Olen ehtinyt nähdä lukuisia teknologiaprojekteja, joista ei ole koskaan kehkeytynyt liiketoimintaa. Tällaisten projektien tuloksena syntyy pölyyntyvää teknologiavaurautta, joka on käytännössä arvotonta. Insinöörit ja arkkitehdit ovat kyllä tyytyväisiä luotuaan täydellisen järjestelmän. Kukaan ei vain käytä sitä.

Hacker Newsin kommenteissa puhutaankin teknologiavelan sijaan "teknologiaoptiosta". Sillä viitataan osakeoptioihin, jotka oikeuttavat ostamaan osakkeita ennalta määriteltyyn hintaan joskus tulevaisuudessa. Ostaja saa tuolloin päättää, haluaako lunastaa optionsa vai ei.

Nopeasti läpiviety teknologiaprojekti on siis luonteeltaan optio. Se saadaan riittävän toimintakuntoiseksi liiketoiminnan aloittamista varten. Jos liiketoimintaa ei synny, optiota ei lunasteta. Projektin tuotokset jäävät pölyyntymään, mutta niihin ei ole kuitenkaan investoitu kovin paljon aikaa eikä rahaa.

Jos taas liiketoiminta menestyy, optio lunastetaan ja projektin tuloksista täytyy tehdä paremmin ylläpidettäviä. Vasta tässä vaiheessa voidaan alkaa puhua todellisen teknologiavaurauden kartuttamisesta. Silloin on perusteltua käyttää siihen aikaa ja vaivaa.

Teknologiaprojekteihin kannattaa valita täysin erilaisia henkilöitä riippuen siitä, onko optio jo lunastettu vai ei. Jotkut meistä ovat parhaimmillaan ennen liiketoimintavaihetta, kun projektia ja ideoita vasta synnytetään. Toiset taas ovat parhaimmillaan siinä vaiheessa, kun arvokasta teknologiavaurautta pitäisi alkaa kartuttaa.

https://news.ycombinator.com/item?id=12291707

Published 17.8.2016