Minusta tämä Alf Rehnin kirjoitus on huono. Se vertaa digitalisaation käsitettä Internetiin ja pitää molempia epäonnistuneina abstraktioina, koska ne ovat yksinkertaistuksia taustalla olevista monimutkaisista asioista. Esimerkkiä onnistuneesta abstraktiosta ei kuitenkaan anneta.

Abstraktioita tarvitaan. Asioita pitää voida käsitellä tuntematta kaikkia yksityiskohtia. Internet on ilmiö, joka yhdistää toisistaan erossa olleet ihmiset globaalin kommunikaation avulla. Digitalisaatio on ilmiö, joka muuntaa vanhat ei-digitaaliset asiat digitaalisiksi eli tietojärjestelmillä käsiteltäviksi. Näistä ilmiöistä kyetään keskustelemaan laajalti, vaikkei tunnetakaan kaikkia niiden taustalla olevia protokollia ja spesifikaatioita.

Kolumnin rivien välistä tuoksahtaakin vieno luddiittien kosiskelu. Joskus tekniikan kehityksestä hyvin perillä oleville ja siitä innostuneille iskee kummallinen tarve todeta, että "ei kaikki kehitys kuitenkaan hyvästä ole". Tämä on kummallista sen vuoksi, että se on itsestään selvää. Totta kai on onnistunutta kehitystä ja on epäonnistunutta kehitystä. Ei se kuitenkaan estä käsittelemästä ilmiöitä abstraktioina.

http://www.hs.fi/raha/a1468806108442?utm_content=buffere6d94&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Published 23.7.2016