Kenneth Falck's Blog

DAO

Posted on 2016-05-17 by Kenneth Falck

Sijoitin tänään muutaman Ethereum-kolikon TheDAOon (https://daohub.org/). Kyseessä on uudenlainen yhtiömuoto, jolla ei ole perinteistä operatiivista johtoa. Sen sijaan DAO ottaa automaattisesti rahaa sisään sijoittajilta, jakaa rahat valituille sijoituskohteille, sekä maksaa mahdollisen tuoton takaisin sijoittajille. Kohteet valitaan äänestämällä siten, että jokainen voi äänestää sen mukaan paljonko on sijoittanut.

DAO eli Decentralized Autonomous Organization poikkeaa perinteisistä yhtiömuodoista sen vuoksi, että sen toimintasäännöt on määritelty Ethereum-alustan päällä ajettavaan ohjelmakoodiin. Kuka tahansa voi lukea koodin ja todeta sen oikeelliseksi. Ei ole enää yritysjohtoa tai pankkeja, joiden toimintaan pitäisi luottaa ja joiden kautta rahaliikenne kulkisi.

Tässä luodaan nyt perusteita aivan uudenlaiselle talousjärjestelmälle, joka ei enää perustu keskitettyyn luottamukseen pankkeihin ja rahoituslaitoksiin, eikä välttämättä edes perinteisiin yrityksiin ja palkanmaksuun. Raha pääsee liikkumaan suoraan maksajien ja tekijöiden välillä, ja luottamus perustuu ohjelmakoodin oikeellisuuteen.

Käytännössä DAO-sijoittaminen tehdään Ethereum-maksuina, jotka muistuttavat Bitcoin-maksuja. Ethereum on monipuolisempi versio Bitcoinista. Se osaa esimerkiksi kertoa, että koska olen siirtänyt 2 Ethereum-kolikkoa DAOlle, minulla on käytettävissäni 20 DAO-tokenia äänestämiseen. Missään ei ole erillistä taustajärjestelmää tai tietokantaa, johon olisi tallennettu käyttäjätunnuksia ja niiden omistamia DAO-tokeneita. Kaikki on sisäänrakennettu lohkoketjuun. Siksi TheDAOon ei rekisteröidytä tai kirjauduta sisään, vaan sille vain lähetetään haluttu summa rahaa. Myöhemmin tämä lohkoketjuun tallentunut siirto oikeuttaa käyttämään myös äänivaltaa. Äänestys ei myöskään kulje minkään erillisen tietojärjestelmän läpi, jota joku voisi väärinkäyttää.

Lisää DAO:sta esimerkiksi täältä: http://techcrunch.com/2016/05/16/the-tao-of-the-dao-or-how-the-autonomous-corporation-is-already-here/