Kenneth Falck's Blog

Amazon Glacier henkilökohtaisena varmuuskopiotyökaluna

Posted on 2015-12-30 by Kenneth Falck

Kokeilin hiljattain Amazon Cloud Driveä henkilökohtaiseen varmuuskopiointiin enkä ollut siihen kovin tyytyväinen. Käyttöliittymä jätti paljon toivomisen varaa, ja palvelun hinta ($59.99 / vuosi) on suhteellisen kallis, ellei aio varmuuskopioida useita satoja gigatavuja dataa.

Omassa tapauksessani varmuuskopioitavaa on noin 120 GB verran. Data on lähinnä vanhoja valokuvia ja sähköposteja, joita olisin ennen vanhaan polttanut DVD-levyille pysyväisarkistointia varten. Kun tämä datamäärä tallennetaan Amazonin Glacier-palveluun, tulee hinnaksi noin $12,50 / vuosi. Hinta perustuu siihen, että dataa ei tarvitse koskaan palauttaa. Se on tallessa vain varmuuden varalla.

Amazon Glacier on infrastruktuuripalvelu. Sen käyttäminen ei suju, ellei pilvitekniikka ole hallussa. Mutta jos on, niin Glaceria on itse asiassa varsin helppoa käyttää yhdessä Amazon S3:n kanssa.

Perusidea on, että varmuuskopioitavat tiedostot ladataan ensin tarkoitusta varten luotuun S3-sankoon (bucket) Amazonin AWS Console -käyttöliittymällä. Tällä tavoin S3:een ladattujen tiedostojen (120 GB) hinnaksi muodostuu oletuksellisesti noin $53,50 / vuosi.

S3:een voidaan kuitenkin määritellä, että tiettyyn sankoon ladatut tiedostot siirtyvät automaattisesti edullisempaan Glacier-varastoon. Tämä tehdään lisäämällä sangon asetuksiin Lifecycle-määre. Aiheesta löytyy valmis kuvaus Amazonin omasta blogista. Kuvausta lukiessa kannattaa huomata, että Transition to Glacier -asetus voi olla 0 days, jolloin tiedostot siirtyvät heti Glacieriin. Lisäksi Expiration-asetus kannattaa jättää pois, jotta tiedostot pysyvät Glacierissa ikuisesti (ellei niitä poisteta käsin).

Jos tiedostoja sitten joskus tarvitsee, täytyy kullekin tiedostolle valita S3:n käyttöliittymästä erikseen Initiate Restore. Tämä toiminto palauttaa tiedoston Glacierista takaisin S3:een yhdeksi päiväksi, jonka aikana tiedoston voi ladata itselleen. Palautusoperaatioon kuluu aikaa 3-5 tuntia, kun Amazonin arkistointirobotti etsii oikean varmuuskopion jostakin varastojen kätköistä. Päivän kuluttua tiedosto poistuu jälleen S3:sta, ja jää Glacieriin talteen.

Omassa käytössäni Glacier tuntuu tällä tavalla sovellettuna sen verran toimivalta, että päätin luopua Cloud Driven käytöstä. Käytän kyllä edelleen Dropboxia ja Google Driveä jokapäiväiseen tiedostojen synkronointiin, mutta pysyvät varmuuskopiot lataan nyt aika ajoin Glacieriin. Sen voi tehdä käsin lataamalla päivitetyn tar-paketin AWS Consoleen. Tai sitten sen voi tehdä automaattisesti sopivalla skriptillä, joka käyttää AWS CLI -komentorivityökalua saman asian tekemiseen.

Laskennallisesti voi vielä todeta, että jos varmuuskopiotavaa dataa on yli 500 GB, niin Amazon Cloud Drive alkaa olla edullisempi vaihtoehto, koska siihen voi tallentaa rajattoman määrän tiedostoja. Lisäksi jos Glacierista tarvitsee siirtää toistuvasti suuria määriä dataa takaisin kotiin, niin palautus- ja siirtomaksut kohoavat äkkiä kymmeniin dollareihin.