Kenneth Falck's Blog

Muutama sana 3D-tulostamisesta

Posted on 2013-09-03 by Kenneth Falck

Olen seurannut 3D-tulostamisen kehitystä sivusilmällä jo aika pitkään. Kuitenkin vasta tänä syksynä meille ilmestyi töihin MakerBot Replicator 2X, jolla on ollut mahdollisuus ottaa vähän käytännön tuntumaa aiheeseen.

Ihan ensin meillä kokeiltiin tulostaa suhteellisen yksinkertaisia malleja, jotka on valmiiksi optimoitu MakerBotin tulostimille. Tämä on helppoa, sillä Thingiverse on niitä pullollaan ja tulostin täytyy vain kalibroida suunnilleen kohdalleen.

Sitten kokeilin onneani hieman monimutkaisemmalla tulosteella (kuvan piraattilaiva). Tätä mallia ei ollut optimoitu ainakaan MakerBotin tulostimille, eikä sitä pystynyt tulostamaan lainkaan ilman tukia. Tuet ovat noita maasta kasvavia rihmastoja, jotka pitävät puomeja ja mastoja pystyssä. Valitettavasti tukia tulostuu oletusasetuksilla niin paljon, että niiden irti repiminen rikkoo samalla laivan. Mastot kun ovat 3D-mallissa hyvin ohuet ja heiveröiset.

Laivaa useaan kertaan eri asetuksilla tulostellessa aloin hiljalleen oivaltaa, mikä 3D-harrastajia kiehtoo tässä hommassa. Kyse ei ole niinkään siitä, mitä lopullisilla tulostetuilla muovinpalasilla voi tehdä, vaan haasteesta ja ongelmien ratkaisemisesta. 3D-tulostaminen on vähän kuin leipomista: taikinan pitää olla oikeanlainen, uunin oikeassa lämpötilassa ja pellin oikealla tasolla. Muuttujia on vaan enemmän ja niitä voi hienosäätää tarkemmin. Yhden 3D-mallin täydelliset tulostusasetukset ovat erilaiset kuin toisen.

Haasteiden ratkaisemisessa ja luovuudessa pääsee ihan uuteen ulottuvuuteen sitten, kun alkaa suunnitella uusia tulostettavaksi kelpaavia 3D-malleja. Itse kokeilin vain pikaisesti konvertoida JPEG-kuvan STL-malliksi Shapewaysin 2D-3D-muuntimella. Sekin oli yllättävän haastavaa, kun piti miettiä kuvan eri osien paksuuksia ja tulostuvuutta ja tehdä koevedoksia.

Olen ehtinyt tulostella vasta muutaman yksinkertaisen kappaleen, mutta tajuan jo 3D-tulostamisen viehätyksen. Se on harrastus, joka palkitsee, kun uusi haastava tuloste onnistuu. Tulostetut muovihäkkyrät ovat vain symbolisia palkintoja onnistumisesta.