Kenneth Falck's Blog

Miksi Google kehittää Chrome OS:ää ja Androidia rinnakkain

Posted on 2013-07-29 by Kenneth Falck

Tämä AppleInsiderin kirjoitus sai pohtimaan mobiilikäyttöjärjestelmien tulevaisuutta. Kiinnostavin kysymys on minun mielestäni se, mitä tapahtuu kännyköiden ja tablettien "natiivikäyttöjärjestelmille" siinä vaiheessa, kun kaiken voi oikeasti tehdä yhtä hyvin webbiselaimessakin.

Itse näen tulevaisuuden suurin piirtein näin:

  1. Firefox OS toimii edelläkävijänä webbipohjaisissa mobiilikäyttöjärjestelmissä mutta on hieman aikaansa edellä. Sen kaikki sovellukset kehitetään JavaScriptillä ja HTML:llä. Sertifioidut (tai käyttäjän hyväksymät) sovellukset saavat täyden pääsyn puhelimen API-rajapintoihin.

  2. Chrome OS on ensimmäinen valtavirtaa edustava webbikäyttöjärjestelmä, joka tulee laajalti käyttöön puhelimiin ja tableteihin. Googlella on jo nyt Chrome Web Store, joka on tarkoitettu web-pohjaisten sovellusten jakeluun. Kun Chrome OS -puhelimet tulevat, niiden selaimessa on kaikki mahdolliset audio-, 3D- ja muut rajapinnat pelaamista ja sovelluskehitystä varten. Sertifiointiprosessilla rajataan sitä, mihin kaikkeen sovellukset pääsevät käsiksi.

  3. Apple kehittää pikaisesti omaan App Storeensa laajennuksen web-sovelluksille huomattuaan Chrome OS:n menestyksen. iPhone- ja iPad-sovelluksia voi kehittää JavaScriptillä ja myydä ilman turhia wrappereita. Apple avaa vihdoinkin kaikki API-rajapinnat sertifioiduille web-sovelluksille, mukaanlukien WebGL ja Web Audio, sekä poistaa erilaiset keinotekoiset muisti- ja nopeusrajoitukset JavaScript-sovelluksilta.

  4. Androidille taas kukaan ei kehitä tällaista modernien web-sovellusten alustaa, koska Googlen mielenkiinto on Chrome OS:ssä, joten Android kuolee ajan mittaan pois Java-rajapintoineen. Vastaavasti iOS-sovelluskehityksessä nykyisin käytettävä Objective-C alkaa kuihtua pois, koska JavaScript-ohjelmoijia on niin paljon enemmän ja kehitys on helpompaa.

  5. Saavutetaan lopullinen konvergenssi, jossa kaikki kolme nykyisin erillään olevaa osa-aluetta (palvelimet, selainsovellukset ja natiivisovellukset) yhdistyvät. Niitä kaikkia ohjelmoidaan JavaScriptillä (tai CoffeeScriptillä). Sovelluskomponentteja ja tietorakenteita voidaan jakaa ennenkuulumattoman jouhevasti, kun täsmälleen sama koodi toimii joka paikassa. Javan alkuperäinen, pitämätön lupaus lunastetaan yllättäen JavaScriptillä ja HTML5:llä.

(6. Microsoft ei tajua koko juttua vaan yrittää jatkaa oman suljetun SDK:n ja proprietaaristen JavaScript-rajapintojensa tarjoamista. Kukaan ei edelleenkään osta Lumioita Suomen ulkopuolella, eikä niihin viitsitä kehittää sovelluksia, koska ne ovat hieman epäyhteensopivia kaikkien muiden puhelinten kanssa. IE 20 sisältää lopulta WebGL:n, mutta se on buginen eikä mikään peli toimi siinä, ellei peliä erikseen viritetä MS-yhteensopivaksi.)