Kenneth Falck's Blog

Amazonin pilveä voi nyt jälleenmyydä

Posted on 2012-09-12 by Kenneth Falck

Kirjoitin Tietokone-lehteen puolitoista vuotta sitten kolumnin otsikolla "Pilveä kilohintaan". Se kuvaili muutosta IT-infrastruktuurin ostamisessa, kun palvelimiin ei tarvitse enää investoida etukäteen tulevaa tarvetta arvaillen. Amazonista saa laskentakapasiteettia yksikköhinnalla, ja yksiköt ovat EC2-virtuaalikoneita.

Pilvi-infran tarjoajan on kuitenkin itse investoitava laitteisiin. Sen takia Amazon on tarjonnut kapasiteettia edullisemmin, jos ostaja sitoutuu käyttämään sitä vuoden (tai kolmen vuoden) ajan. On siis ollut vaihtoehto maksaa vähän enemmän joustavuudesta, tai vähän vähemmän, jos osaa arvioida tarpeensa etukäteen. Tätä kutsutaan instanssien varaamiseksi (reserved instances).

Nyt Amazon on julkistanut EC2-kauppapaikan, jossa varaamaansa kapasiteettia voi myydä edelleen. Tämä on mielenkiintoinen askel siihen suuntaan, että laskentakapasiteetti siirtyy jossain vaiheessa omaan "pörssiinsä".

Toistaiseksi kaupankäynti on aika rajoittunutta. Hinta määräytyy oletettavasti lähinnä sen mukaan, miten epätoivoinen myyjä on halutessaan päästä eroon ylimääräisestä kapasiteetistaan. Kapasiteetti on sidottu aikaan, joten myytävä kohde on esimerkiksi "10 EC2-instanssivarausta 9 kuukaudeksi".

Pörssi muuttuisi paljon mielenkiintoisemmaksi, jos infrastruktuurin tarjoajia olisi useampia. Silloin Amazon ja muut pilvifirmat voisivat suoraan kilpailla keskenään siitä, kuka tarjoaa kapasiteettia edullisimmin. Joku uusi markkinahäirikkö voisi myydä kapasiteettia tarjouksena puoleen hintaan. Amazon-käyttäjät ostaisivat tätä edullista kapasiteettia ja möisivät sitten aiemmin itse varaamaansa pois. Toisaalta ne, jotka eivät luota uuteen toimijaan, pitäytyisivät mieluummin luotettavassa vanhassa infrassa ja saisivat ostettua sitä vähän edullisemmin vaihtajilta.

Business-mielessä on myös kiintoisaa, lähtisivätkö pilvitarjoajat tosiaan rakentamaan tällaista yhteistä pörssiä. Voisi käydä niinkin, että jos isot toimijat haluavat pysyä suljettuina, niin pienemmät liittyvät yhteen ja rakentavat yhteisen pörssin, joka pystyy kilpailemaan samassa mittakaavassa. Tämä edellyttäisi myös teknistä integraatiota siten, että pilvi-instanssit voisivat todella leijailla palveluntarjoajien välillä.

Kenties minäkin voisin sitten pyörittää vaatekaapissani pilviyhteensopivaa palvelinta ja myydä sen kapasiteettia pilvipörssissä. Hinta määräytyisi sen mukaan, miten hyvä nettiyhteys minulla on, miten luotettavaa tarjoamani palvelu on ollut ja paljonko minulla on laskentakapasiteettia. Ehkä saisin myytyä vanhan PVR-PC:ni "medium"-EC2-instanssina, joka on tällä hetkellä noin 90e/kk arvoinen. Nyt se lojuu käyttämättömänä kaapissa.