Kenneth Falck's Blog

Netflix ja leffojen nettijakelu Suomessa

Posted on 2012-08-18 by Kenneth Falck

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että perinteinen media uhoaa jättävänsä Netflixin jalkoihinsa Suomessa. "Suuri nettiyleisö" on ehdottomasti päinvastaista mieltä, eli odottaa perinteisten mediapalveluiden kuolevan nopeasti pois Netflixin valloittaessa Suomen markkinat.

Omasta mielestäni Netflixin mahdollisuuksia Suomessa on kuitenkin hypetetty aika naiivisti. Odotukset tuntuvat olevan sellaiset, että kaikki elokuvat ja tv-sarjat, joita esimerkiksi Pirate Bayn kautta löytää, olisivat heti saatavilla Netflixissä.

Todellisuudessa Netflix joutuu kuitenkin neuvottelemaan sisällön omistajien (eli niiden "Hollywood-studioiden") kanssa sisällön jakelusta Suomessa siinä missä meidän paikallinen mediammekin. Jos täällä saisi helposti edullisia diilejä maailmanhistorian kaikkien elokuvien ja tv-sarjojen jakelemiseen netissä, niin Suomessa olisi jo lukemattomia Spotifyn kaltaisia videopalveluita pystyssä. Mutta eipä vaan ole.

Siksipä ennustan, että Netflixin suomalaisesta versiosta tulee suuri pettymys niille, jotka odottavat löytävänsä sieltä kaikki haluamansa elokuvat ja sarjat. Se tulee mitä todennäköisimmin kärsimään ihan niistä samoista aluerajoitteista, julkaisuikkunoista ja preemiohinnoitteluista kuin kaikki muutkin vastaavat palvelut Euroopassa. Täällä on nähty vuosien mittaan jos jonkinlaista videoviihdepalvelua, mutta sisältö on poikkeuksetta ollut täyttä kuraa, koska oikeuksia ei ole saanut.

Toisaalta jos olen väärässä, niin minusta tulee ensimmäisten joukossa Netflixin tyytyväinen asiakas. Mutta silloin haluan myös tietää, millä taikakeinolla ne nettijakeluoikeudet saa käyttöönsä Suomessa, jotta voin perustaa paremman kilpailevan palvelun.