Kenneth Falck's Blog

Windows 8:n pahimmat suunnittelumokat

Posted on 2012-03-18 by Kenneth Falck

Päätin hiljattain istua jälleen kerran piikkituoliin ja ottaa käyttöön peli-PC:ssäni uuden Windowsin, eli Windows 8 Consumer Preview:n. Niinkuin aina ennenkin, Windowsin uusi versio sisältää joukon 'parannuksia', jotka on suunniteltu tekemään käyttäjän elämästä ikävää. Listaan tähän havaitsemiani suunnitteluvirheitä. Bugeja en kommentoi, sillä ne luultavasti korjaantuvat lopullisessa julkaisussa.

  • Räikein ongelma liittyy "Start-nappiin", joka putkahtaa nykyään esiin tyhjästä, kun hiirikursorin vie ruudun vasempaan alakulmaan. Napin ilmestyttyä hiirtä ei voi viedä sen päälle, sillä se katoaa, jos hiirtä liikuttaa. Käyttäjän täytyy totutella klikkaamaan nappia sokkona, sillä hiirikursori puolestaan katoaa ruudulta napin ollessa aktiivinen. Jos hiirtä menee liikauttamaan, klikkaus osuu yleensä Taskbarin ensimmäiseen ikoniin ja kyseinen sovellus käynnistyy sitten vahingossa.
  • Internet Explorerissa ei ole enää erillistä kieliasetusta, vaan webbisivujen kielivalinta on sidottu Windowsin asetuksiin. Kun IE:stä menee tuttuun tapaan ottamaan Finnish-kielen pois ja asettamaan oletukseksi English (United States), näppäimistö vaihtuu samalla englanninkieliseksi. Ainoa tapa kiertää ongelma on jättää Finnish edelleen sallituksi kieleksi, tehdä English (United States):ista oletuskieli, ja vaihtaa sitten Advanced-asetuksista näppäimistöksi Finnish. Täytyy vain toivoa, ettei tämä sotke webbisaitteja puhumaan vahingossa suomea.
  • Internet Explorereita on nyt jopa kolme erilaista. Käytössä ovat vanhat tutut 32- ja 64-bittiset versiot sekä uusi Metro-versio. Valinnanvara on tietysti tavallaan mukavaa, mutta yksi kyllä riittäisi. No, onneksi millä tahansa näistä saa asennettua Chromen. Metro-IE:llä en ole viitsinyt kovin paljon surffailla, mutta ainakin Back-painikkeessa näyttäisi olevan selkeä suunnitteluvirhe. Se on sijoitettu vasempaan alanurkkaan siten, että hiiri putkauttaa sitä tavoitellessa lähes väistämättä esiin Start-napin, joka peittää Back-painikkeen.
  • Verkkoasetukset on nyt piilotettu entistäkin syvemmälle. System tray -verkkoikonia klikkaamalla ruudun oikeaan reunaan aukeaa Metro-tyylinen luettelo verkkoliitännöistä, joita ei kuitenkaan voi klikata. Sen sijaan verkkoikonia täytyy klikata oikealla hiirinapilla, mennä Network and Sharing Centeriin, valita Change adapter Settings, etsiä oikea verkkokortti, ja vasta sitten pääsee vanhoista Windowseista tuttuun asetusdialogiviidakkoon (Properties | Internet Protocol Version 4 | Properties, jne).
  • Jos Windows 8:lle erehtyy antamaan Microsoft-tunnuksensa, niin uusi Messaging-toiminto avaa kyselemättä yhteyden Live Messenger -palvelimelle ja heittää käyttäjän muilta koneilta ulos. Tätä ei voi ilmeisesti estää mitenkään muuten kuin blokkaamalla koko sovelluksen palomuurista.
  • Microsoft-tunnuksen antamisen jälkeen Windows 8 myöskin luo automaattisesti paikallisen käyttäjätunnuksen, jonka salasana on sama kuin Hotmailissa ja Mesessä. Tämä on periaatteessa ihan jees, mutta myös tunnuksen "Realname" asettuu Mesen mukaan, eikä sitä voi vaihtaa. Kannattaa siis totutella olemaan Windowsissa samalla lempinimellä kuin chättäillessä.
  • Salasanan vaihtaminenkaan ei ole ihan yksinkertaista, sillä Metro-näkymästä pitää hoksata painaa "Change account picture", jonka jälkeen voi kaivaa esiin salasanan vaihtopainikkeen. Pahinta kuitenkin on, että salasana vaihtuu samalla myös Microsoft-tiliin, eli kotikoneella käytetty salasana tulee käyttöön myös Hotmailiin, Meseen, jne. Windows 8 ei edes varoita tästä millään tavalla.

Pahempiakin mokia varmaan vielä nähdään, mutta nämä tulivat ilmi heti ensimmäisen päivän käytön aikana. Ylipäätään Windows 8:n jakaminen erikseen Metro-sovelluksiin ja perinteiseen ikkunoituun puoleen tuntuu käsittämättömältä ratkaisulta. Sovellusta käynnistäessä ei tiedä, aukeaako se Metro-tyylisesti koko ruudulle kaiken muun peittäen vai tavalliselle työpöydälle ikkunoituna.

Tablettipuolella tullaan luultavasti näkemään sama ongelma käänteisenä, kun kaikkien sovellusten odottaisi toimivan Metro-moodissa, mutta jotkut ohjelmat aukeavatkin perinteisiin ikkunoihin, joita on vaikea ohjata sormella.

Sovelluskehittäjät ovat epäilemättä ymmällään, että pitäisikö nyt alkaa kehittää Microsoftin omien apuohjelmien kaltaisia koko ruudun Metro-sovelluksia vaiko pitäytyä perinteisissä. Pahimmassa tapauksessa sovelluksista alkaa ilmestyä kahta eri versiota, Metroa ja klassista, ja käyttäjä joutuu sitten valitsemaan kumman asentaa.