Kenneth Falck's Blog

Qt Creator roskiin ja Windows Phone 7 SDK tilalle

Posted on 2011-02-11 by Kenneth Falck

Kaikki tätä blogia seuraavat ovat varmasti tietoisia Nokian lehdistötiedotteesta, jossa uudeksi strategiaksi on määritelty Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöönotto ensisijaisena älypuhelinalustana.

Tarkoittaako tämä, että Qt Creator -työkalut voi unohtaa sovelluskehityksessä? Ne olivat saatavilla Macille, Linuxille ja Windowsille. Nokia on virallisesti ilmoittanut, että Qt ei tule toimimaan Windows Phonen päällä, koska se "fragmentoisi alustaa". Eli toisin sanoen Microsoft haluaa, että Windows Phonelle kehitetään softaa ainoastaan heidän omilla työkaluillaan.

Näyttää siis siltä, että Qt jää mobiilipuolella hyvin marginaaliseksi, muutamien pienten valmistajien MeeGo-laitteiden ohjelmistoalustaksi. Kenties Nokia kehittää vielä irtotabletteja sen varaan, mutta en kyllä tiedä miksi se niin tekisi.

Microsoftin kehitystyökalut ovat saatavilla heidän "App Hubistaan", joka on ilmeisesti jonkinlainen brändätty mobiili- ja Xbox-pelien kehitys- ja myyntiekosysteemi. Microsoftille tyypilliseen tapaan joutuu ensin imuroimaan ja asentamaan kolme eri exeä, jotka vuorotellen päivittävät ja paikkaavat työkaluja, sekä tietenkin käynnistelevät konetta uudelleen vähän väliä. Luonnollisesti työkalut myös toimivat ainoastaan Windowsissa, mutta sitähän varten meillä on VirtualBox.

Mielenkiintoista muuten nähdä, että tuleeko Microsoftin App Hubista jonkinlainen Ovi Storen korvaaja. Eivät kai asiat kovin paljon huonompaankaan suuntaan voi enää mennä. Ja jotenkin veikkaan, että Ovi Storen virittäminen tukemaan myös Windows Phone -sovelluksia olisi sen kehittäneille web-veijareille melkoinen ikuisuusprojekti.