TortoiseGit Windowsille

Windows-käyttäjiä saattaa kiinnostaa, että TortoiseGit-projekti alkaa vaikuttaa aika toimivalta GUI-ratkaisulta. Se integroituu Windows Exploreriin samaan tapaan kuin sen Subversionia käyttävä vastine TortoiseSVN.

TortoiseGitin avulla Git-projekteihin saadaan mukaan sellaisetkin Windows-käyttäjät, jotka eivät tunne oloaan kotoisaksi komentorivin ja msysgitin parissa.

Peruskäyttö vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin TortoiseSVN:nkin. Etärepository kloonataan omalle koneelle valitsemalla kontekstivalikosta "Git Clone". Tehdyt muutokset kommittoidaan valitsemalla samaisesta valikosta "Git Commit" ja klikkaamalla vielä commitin jälkeen Push, jolloin ne tallentuvat palvelimellekin. Etärepositoryn muutokset saa helposti päivitettyä omalle koneelle valitsemalla silloin tällöin valikosta "Pull". Oman työhakemiston branchiakin on helppo vaihtaa "Switch/Checkout"-valikosta, joka näyttää luettelon käytettävissä olevista haaroista.

Työskentelyn helpottamiseksi kannattaa luoda PuTTYlla ssh-avainpari ja lisätä julkinen avain Git-repository-palvelimelle ~/.ssh/authorized_keys-tiedostoon. Salaisen avaimen voi sitten määritellä TortoiseGitin asetuksiin, jolloin salasanaa ei tarvitse enää näpytellä joka kerta pushatessa tai pullatessa.