Kenneth Falck's Blog

E-kirjabisnes tuhon tiellä

Posted on 2010-10-14 by Kenneth Falck

Osallistuin eilen eReading-seminaarin, jossa käsiteltiin sähköisen lukemisen nykytilaa ja tulevaisuuden suuntia Suomessa. Eräs mieleenpainavimpia lausahduksia oli erään kirjakustantajan edustajan lausunto, joka meni suunnilleen näin:

"Haluamme välttää musiikkiteollisuuden virheet. Siksi kaikki sähköiset kirjat pitää suojata DRM:llä."

Toisin sanoen kirjamiehet ovat onnistuneet ymmärtämään täysin päälaelleen sen, mikä musiikkibisneksessä mokattiin. Siellähän yritettiin monen vuoden ajan käyttää DRM:ää, ja juuri se sai ihmiset kääntymään laittomien lähteiden puoleen, koska käyttökokemuksesta tuli niin huono.

Kokeilin ostaa Akateemisen kirjakaupan uudesta latauspalvelusta sähköisen kirjan.

Kokeilu 1: Osto iPadilla. Tilaaminen ja maksaminen onnistui, mutta kun kirjaa oli tarkoitus alkaa lataamaan iPadiin, tulikin vain virheilmoitus, että tiedostomuoto on tuntematon. Ei minkäänlaisia varoituksia tai ohjeita, miten pitäisi toimia. Eikä kirjaa.

Kokeilu 2: Osto tietokoneella. Olin jo maksanut kirjan, joten sen latauslinkki oli valmiina henkilökohtaisessa kirjastossani. Tällä kertaa lataus pullautti minulle tietokoneeseeni tiedoston nimeltä URLLink.acsm. Se sisältää mystistä dataa, allekirjoittajana SecuryCast Oy. Ei kirjaa.

Kokeilu 3: Koska olen jonkin verran kokenut käyttäjä, tajusin, että tarkoitus on asentaa Adobe Digital Editions -sovellus, joka pystyy sitten avaamaan nuo .acsm-tiedostot ja lataamaan varsinaisen kirjan Akateemiselta. Ensin pitää tietenkin rekisteröidä oma Adobe ID ja kirjautua sillä sisään ja niin edelleen.

Kaiken tämän jälkeen kirja vihdoin aukesi tietokoneeseeni (iMac), mutta vain Adobe Digital Editionsin sisällä. Ei mitään mahdollisuutta siirtää kirjaa iPadiin tai Kindleen.

Tässä ollaan nyt täsmälleen samassa tilanteessa kuin musiikkibisnes oli jokunen vuosi takaperin, ja ollaan toistamassa täsmälleen samat virheet kuin silloinkin.