← Back to front page

Posted on in Technology, Apple

Applen nykyinen Magic Mouse on kiva tuote. Se yhdistää perinteisen langattoman hiiren tuntuman kosketuslevyjen multitouch-ominaisuuksiin. Webbisivujen skrollaaminen pelkästään hiiren pintaa koskettelemalla tuntuu miellyttävältä.

Sisäänrakennetuista ominaisuuksista puuttuu kuitenkin hiiren keskinappi. Oikean hiirinapin saa kyllä konfiguroitua käyttöön yhdellä rastilla asetuksista, mutta keskinappi on unohtunut kokonaan. Itse käytän kyseistä painallusta webbilinkkien avaamiseen uuteen tabiin, joten en oikein tule toimeen ilman sitä.

Kaikeksi onneksi asiaan löytyy korjaus. BetterTouchTool on ilmainen apuohjelma, jolla Magic Mouseen voi määritellä vapaasti erilaisia painalluksia ja eleitä. Itse käytin sitä lisätäkseni yksinkertaisen mappauksen "Single Finger Middle Click => Middleclick".

Keskinapin simulointiin liittyy kuitenkin pieni ongelma. Magic Mousen pinta on täysin tasainen ja eri ihmisten sormet asettuvat siinä luonnostaan eri kohtiin. Itse painan keskinappia etusormella, ja painallus menee luonnostaan hiukan vasemmalle hiiren keskikohdasta.

Asian voi korjata määrittelemällä BetterTouchToolin asetuksista itselleen luontevimmat rajat hiiren virtuaalisille painikkeille (ks. kuva). Reaaliaikainen multitouch-näyttö kertoo visuaalisesti, mihin kohtaan sormi (tai sormet) asettuvat hiiren päällä, ja rajat voi vetää sen mukaan.

Ihan täydellinen tämä ratkaisu ei ole, sillä hiiren pinnassa edelleenkään mikään ei kerro sormille, missä kohtaa rajat menevät. Pienellä hienosäädöllä ja totuttelulla käyttö tuntuu kuitenkin luonnistuvan.

PS. Kokeilin samaan tarkoitukseen aluksi erästä toista sovellusta nimeltä MagicPrefs. Se kuitenkin sekoitti hiiren kiihtyvyyden eikä huvittanut alkaa selvittelemään mistä ongelma johtui. BetterTouchTool ei ole toistaiseksi aiheuttanut vastaavaa.

3 Comments
Apeli 9.8.2010 18:30:40

Eikös vaikka pari kapeaa teippiraitaa pinnalle riittäisi merkkaamaan "keskinapin" kohtaa?

Kennu 9.8.2010 21:56:30

Hyvä idea, Applen tuotteita saa näemmä nykyään aina teippailla. :-) Liimasin omaan hiireeni pikkuriikkisen teipinpalasen merkkaamaan keskikohtaa. Nyt ainakin tuntee, missä kohtaa se on. Saa nähdä pysyykö teippi paikoillaan multitouchaillessa. Harmi etteivät suunnittelijat laittaneet keskelle sellaista pientä kohoumaa, joita näppäimistöissäkin käytetään tiettyjä näppäimiä merkkaamaan.

Kennu 10.8.2010 10:57:27

Pienen käytön jälkeen vaikuttaa siltä, että keskinapin toimivuus BetterTouchToolilla on jokseenkin satunnaista. :-(

Comments are closed.