Kenneth Falck's Blog

F.lux siirtää vuorokausirytmin

Posted on 2010-08-02 by Kenneth Falck

Otin toukokuussa käyttöön F.luxin. Se on yksinkertainen sovellus, joka muuttaa näytön värilämpötilaa auringon laskiessa ja noustessa. Ilman F.luxia elimistö kuvittelee, että aurinko ei laske koskaan, jos viettää paljon aikaa iltaisinkin tietokoneen ääressä.

F.lux toimii. Omalla kohdallani se on siirtänyt vuorokausirytmiä 2-4 tunnilla aikaisemmaksi. Tai oikeastaan aiemmin ei ollut mitään vuorokausirytmiä, vaan tuli tehtyä tietokoneella hommia monesti läpi yön, jos oli jokin kiinnostava projekti käynnissä. Nykyään aurinko laskee kaikilla näytöilläni klo 22 aikoihin ja klo 00 alkaa jo väsyttää. Viimeistään klo 02 nukahtaa melkein automaattisesti. Aamulla tulee sitten herättyä hämmentävän aikaisin.

Huono puoli on tietysti se, että tarvittaessa on vähän vaikeampi jaksaa valvoa myöhään. Näin kesällä vaikutus tuntuu vielä korostuvan, kun on päällä jatkuva heinänuha ja antihistamiinit. Syksyllä näkee sitten, miten homma toimii auringon laskiessa jo aikaisemmin.

F.luxin saa asennettua Mac-, Linux- ja Windows-koneisiin. Värilämpötilan muuttaminen voi näyttää aluksi oudolta, mutta siihen tottuu kyllä. Näytön punerrus on tavallaan samalla signaali siitä, että voi alkaa hiljalleen rentoutua iltaa kohden. Ainoat asiat, joissa värilämpötilan muutos oikeasti häiritsee, ovat kuvankäsittely ja television tai elokuvien katsominen. Silloinkin voi helposti käyttää F.luxin "Disable for an hour" -toimintoa.