Kenneth Falck's Blog

Mac OS X ja "next window" -näppäin

Posted on 2010-06-18 by Kenneth Falck

Monille uusille Mac-käyttäjille tuntuu oudolta, että Cmd-Tab toimii eri logiikalla kuin Windowsin Alt-Tab. Windowsissa Alt-Tab ei tee eroa eri sovellusten kesken vaan vaihtaa kaikkien ikkunoiden välillä. Macissa taas Cmd-Tab vaihtaa sovellusten välillä, mutta kullakin sovelluksella voi olla auki useita ikkunoita.

Oletuksena sovelluksen sisäinen ikkunan vaihto tapahtuu näppäinyhdistelmällä Cmd-, joka on suomalaisessa näppäimistössä aika hankala. -merkki on siis "käänteinen heittomerkki", jonka saa näppäinyhdistelmällä Shift-´.

Tämä näppäinyhdistelmä kannattaa vaihtaa. Avaa ensin System Preferences, valitse sieltä Keyboard ja sen alta Keyboard Shortcuts -välilehti. Klikkaa vasemmanpuoleisesta listasta Keyboard & Text Input ja etsi sitten oikeanpuoleisesta listasta "Move focus to next window in application".

Nyt voit tuplaklikata kyseisessä kohdassa olevaa ⌘` -symbolia, ja painaa sitten haluamasi näppäinyhdistelmän sen tilalle. Itse käytän yhdistelmää Cmd-§, eli Command sekä Tabin yläpuolella oleva näppäin.

Muutos tulee heti voimaan ja nyt voit painella Cmd-§ vaihdellaksesi nopeasti ikkunoita esimerkiksi webbiselaimessa, Terminalissa, Wordissa ja niin edelleen.