Kenneth Falck's Blog

iPhone 4 ja videopuhelut

Posted on 2010-06-08 by Kenneth Falck

iPhone 4 julkaistiin odotetusti ja Apple näyttää ajavan FaceTimeä eli videopuheluita sen pääasiallisena myyntiargumenttina. Jännä nähdä, onnistuuko Steve Jobs tekemään niistä yhtä mainstreamia kuin kännykkäsurffailusta. Nokiahan ei ole onnistunut kummassakaan, vaikka aikaa on ollut.

Gizmodon mukaan FaceTime perustuu cocktailille avoimia standardeja:

[FaceTime is] Based on many open standards, h.264, AAC, SIP, STUN, TURN, ICE, RTP, SRTP, Apple going to standards body tomorrow to make FaceTime an open industry standard.

Vaikuttaa siis hyvin samanlaiselta, kuin perinteiset SIP-pohjaiset VoIP-puhelut. Ei kovin nättiä, mutta toisaalta aika vakioitua. Tämä tarkoittaa myös, että kolmansien osapuolten on mahdollista toteuttaa videopalveluita suoraan nettiin. Perinteisissä Nokian käyttämissä WCDMA-videopuheluissahan näin ei ole ollut, vaan koko puhelinverkko on ollut täysin irrallisena Internetistä. Ehkä se on sen juuri takia jäänyt niin vähäiselle käytölle.

On mielenkiintoista myös nähdä, millaisia videopuheluita ja etukameraa hyödyntäviä iPhone-sovelluksia tulee App Storeen. Ensimmäiseksi voisi veikata jonkinlaista Chatroulette-kloonia.