Kenneth Falck's Blog

Google vapauttikin VP8:n

Posted on 2010-04-14 by Kenneth Falck

Tänään ilmestyneessä Tietokone-lehden numerossa 4/2010 spekuloin kolumnissani, että Googlen pitäisi vapauttaa ostamansa TrueMotion VP7 -codec vapaaseen käyttöön web-standardiksi. Ajatukseni oli, että tuoreempi <href="http://en.wikipedia.org/wiki/VP8">VP8 voisi jäädä kaupalliseen käyttöön, koska vanhempi VP7:kin oli jo H.264:n teholuokkaa.

Kuinka ollakaan, Google ei jäänyt vehtailemaan vanhojen versioiden kanssa vaan on ilmeisesti saman tien julkaisemassa VP8:n open sourceksi. Tämä on aivan loistava uutinen sekä webin käyttäjien, sisällöntuottajien että selainvalmistajien kannalta.

Kunhan Google virallisesti julkaisee VP8:n, on kaikkien sisällöntuottajien intresseissä tarjota sitä vaihtoehtona mp4-formaatille. Luonteva siirtymä voi syntyä siten, että perinteiset Flash-playerit soittavat edelleen mp4:ää, ja saittien HTML5-versiot taas alkavat käyttää VP8:aa.

Näin toimimalla päästään eroon H.264:ään liittyvistä lisenssimaksuista, jotka estävät open source -projekteja kehittämästä videotekniikkaa. Samalla torjutaan tulevaisuuden uhka, että MPEG-LA alkaisi yllättäen laskuttaa H.264-sisällöistä sekunti- tai bittipohjaista rojalttimaksua. Tehdään VP8:stä yhteinen, ilmainen ja avoin web-standardi HTML5-videolle.

Oma ennusteeni tulevaisuudelle on seuraavanlainen aikajana:

  • Google vapauttaa VP8:n Google I/O:ssa 19.5.2010.
  • Chrome-selain lisää heti VP8-tuen developer-versioihin.
  • YouTube lisää VP8:n videoformaatiksi HTML5-betaansa ja alkaa enkoodata olemassaolevia videoita sille.
  • Google julkaisee avoimena lähdekoodina VP8-codec-työkalupakin, jolla kolmannet osapuolet voivat enkoodata ja dekoodata videota.
  • Firefox ja Safari lisäävät VP8-tuen betoihinsa.
  • Microsoft lisää hamassa tulevaisuudessa pitkin hampain VP8-tuen IE9:ään viimeisenä selaimena, joka sitä ei vielä tukenut.