Kenneth Falck's Blog

iPhonen moniajo syynä kääntäjärajoituksiin?

Posted on 2010-04-11 by Kenneth Falck

Applen uusin iPhone-kehittäjäsopimus kieltää muut kuin natiivit Objective-C-sovellukset. Muutos on herättänyt närää esimerkiksi Adoben taholta. CS5-pakettihan tulee sisältämään Flash-to-iPhone-export-työkalun, jonka käyttäminen ei nyt olekaan mahdollista.

AppleInsiderilla on kuitenkin mahdollinen selitys rajoitukselle: se on ehkä tehty tulevan iPhone-moniajon takia. Uusi moniajo tulee tiettävästi analysoimaan taustalla pyöriviä sovelluksia "lennossa" ja vapauttamaan niiden varaamaa muistia sekä pysäyttämään turhia säikeitä automaattisesti.

Tällainen analysointi ei ole mahdollista, jos sovellusta ajetaan jonkinlaisessa virtuaalikoneessa, kuten Flash- tai Java-VM:ssä. Flash-eksportatut sovellukset ovat tiettävästi muutenkin melkoisia resurssisyöppöjä, sillä ne linkittävät suureen staattiseen apukirjastoon, joka sisältää Flashin kaikki toiminnot.

Näyttäisi siis siltä, että Applella on ihan valiideja teknisiä syitä uusille lisenssirajoituksille. Henkilökohtaisesti en kauheasti kaipaisikaan App Storeen loputonta valikoimaa Flashilla generoituja raskaita roskasovelluksia.