Kenneth Falck's Blog

iPad on merkki tietotekniikan kypsymisestä

Posted on 2010-04-04 by Kenneth Falck

Ensimmäiset iPadit ovat nyt asiakkaiden käsissä USA:ssa. Samalla on alkanut melko odotetusti vastarinnan aalto, joka kritisoi iPadin suljettua ympäristöä. Eräskin artikkeli vertaa iPadia lego-settiin, jonka voi koota ainoastaan yhdellä, valmistajan määrittelemällä tavalla.

Lego-vertaus on siitä mielenkiintoinen, että se kuvaa hyvin perinteistä tietotekniikkaa. Viimeisten 30 vuoden aikana ihmiset ovat tottuneet PC:ihin, joihin pitää asentaa itse käyttöjärjestelmä, tarvittavat sovellukset ja parhaimmillaan jopa koota itse laitteen komponentit. Jotkut meistä ovat hyviä tällaisessa näpräilyssä ja osaavat rakentaa toimivia, omaan käyttöön optimoituja PC:itä. Useimmille se on lähes ylivoimaista, ja tuloksena syntyy juuri ja juuri kasassa pysyviä rakennelmia, jotka tuppaavat murenemaan ja lahoamaan käytön myötä.

iPad on yritys muuttaa kaikki tämä. Kaupassa myydään televisioita, pelikonsoleja, silitysrautoja, mikroaaltouuneja ja kaikkea mahdollista, joka toimii kytkemällä virtajohto pistorasiaan. Jos niihin voi jotain asentaa, niin valmistajan tarkasti valitsemia ja tarkastamia sovelluksia, jotka eivät missään tapauksessa riko kyseistä laitetta käyttökelvottomaksi. Miksei myös tietotekniikka ja webbisurffailu voisi välillä toimia näin?

Näkisinkin, että iPadin ja ehkä jossain määrin vastaavasti Googlen Chrome OS:n myötä tullaan näkemään ihan uudenlainen tietotekniikan jakaantuminen kahtia. Tulee olemaan niitä perinteisiä PC:itä ja Macceja, joita me hakkerit virittelemme mieleisiksimme ja joilla koodaamme sovelluksia ja luomme sisältöä. Sitten tulee olemaan niitä rikkoutumattomia kuluttajalaitteita, joilla tavalliset ihmiset pääsevät käsiksi näihin sovelluksiin ja sisältöihin riskittömästi ja turvallisesti.

Onko Applen valitsema portinvartijamalli väärä? Sillä on ainakin luotu maailmanhistorian suosituin sovelluskauppa, App Store, jonka sisältöön ihmiset luottavat ja josta he maksavat mielellään. Mikään avoin, vapaaseen kilpailuun perustuva malli ei ole tällaista vielä onnistunut luomaan. Toisaalta väitän, että iPhoneissa ja iPadeissa voisi ihan hyvin olla "laillinen" jailbreak-toiminto, jolla laitteen saisi auki niin, että siihen voi asentaa myös hyväksymättömiä sovelluksia. Sen pitäisi vain olla sen verran hankalaa ja monimutkaista, että tavalliset tumpelot eivät sitä mene tekemään (ja riko laitettaan), mutta hakkerit pysyisivät tyytyväisinä.