Kenneth Falck's Blog

Ohjelmoijat eivät vanhene

Posted on 2010-02-18 by Kenneth Falck

Slashdot käsittelee mielenkiintoista aihetta: missä ovat yli 40-vuotiaat ohjelmoijat?

Esille nousee ainakin kaksi syytä ohjelmoijien katoamiseen iän myötä. Toisaalta teknisesti pätevät koodaajat pyritään ehkä puoliväkisinkin nostamaan management-asemiin. Ja toisaalta uuden työvoiman palkkaamisessa suositaan nuoria, vastavalmistuneita tyyppejä, jotka tekevät hommia paljon halvemmalla kuin kokeneet.

Itseäni näin 35-vuotiaana pohdituttaa, onko tässä myös syy siihen, miksi maailma on täynnä bugista ja tehotonta koodia. Sitä mukaa kun ohjelmoijat alkavat iän myötä kypsyä ja tuottaa (toivon mukaan) laadukasta koodia, markkinat työntävät heidät väkisin muihin tehtäviin. Tilalle tulee uusi sukupolvi, joka joutuu käymään omat oppivuotensa läpi.

Eräs Slashdot-kommentoija kommentoi näin:

The narcissism of non-technical managers is such that they think everyone wants to be like them, so they are quite sincere in their attempts to reward good programmers with management positions. The problem is that there is next to no overlap in the skillsets, and most often, what you get is a crappy manager in exchange for a good programmer. There are exceptions, but they are definitely the exceptions, not the rule..

Tähän olen törmännyt itsekin vuosien saatossa useampaan kertaan. Business-managerit ajattelevat mielellään, että tekniset henkilötkin haluavat ennen kaikkea edetä urallaan business-managereiksi. Aika harvan kohdalla se kuitenkaan pitää paikkaansa. Monet tiedostavat olevansa luonnonlahjakkuuksia teknisissä asioissa, ja että tästä lahjakuudesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti omassa työssä.