Chrome OS, Eee PC 901 ja WiFi sekä ääkköset

Tässä pari vinkkiä Chrome OS käyttämiseksi mukavammin Asus Eee PC 901:ssä.

WiFi

Chrome OS:n tämänhetkinen versio ei sisällä 901:n WiFin tarvitsemia Ralink-ajureita. Ne saa kuitenkin enabloitua kun kääntää kernelin itse Googlen ohjeiden mukaan. Tarvittava muutos tehdään tiedostoon

src/third_party/kernel/files/chromeos/config/chromeos-intel-menlow

Tiedosto on tavallinen Linuxin kernel-konfiguraatio. Siihen lisätään rivi CONFIG_STAGING=y (vanhan # CONFIG_STAGING is not set -rivin tilalle). Tämän jälkeen ajurien pitäisi tulla mukaan kerneliin, kun sen kääntää normaaliin tapaan build_kernel.sh:lla.

Ääkköset

Chrome OS:n oletusnäppäimistö on US-mallinen. Suomenkielisen näppäimistön saa helpoiten käyttöön avaamalla terminaalin painamalla Ctrl-Alt-T ja kirjoittamalla komennon:

setxkbmap fi

Asennus kovalevylle

Testasin, että Chrome OS:n voi asentaa helposti kovalevylle tai vaikkapa SDHC-kortille, kun ensin buuttaa USB-tikulta ja ajaa sitten komennon:

/usr/sbin/chromeos-install /dev/sdX 

/dev/sdX on oikea levytunnus, yleensä /dev/sdb tai /dev/sdc. Kyseinen levy kirjoittuu kokonaan yli, joten jos haluaa pitää vanhan käyttöjärjestelmän tallessa, kannattaa olla tarkkana. SDHC-kortille asentaessa pitää myös ensin killata disk-automounter-prosessi, koska muuten se sotkee asennuksen.

Mikäli laitteessa sattuu olemaan ennestään Ubuntu asennettuna, sen voi helposti konfiguroida multi-boottaamaan Chrome OS:ään. Tämä tapahtuu Ubuntun puolelta komennolla

dpkg-reconfigure grub-pc

Grubin asennus kysyy mitkä kaikki levyt otetaan mukaan buuttivalikkoon. Kun aktivoi Chrome OS:n levyn, Grub tunnistaa ja lisää sen automaattisesti valikkoon.