Chrome OS kokeilussa

Sain vihdoin käännettyä ja asennettua Chrome OS:n kehitysversion eli Chromium OS:n. Tappelin pitkään sisäänkirjautumisen kanssa, sillä Chrome OS:ään kirjaudutaan sisään Google-tunnuksilla ja kirjautuminen ei jostain syystä toiminut vaan herjasi sertifikaattivirhettä. Lopulta huomasin, että käyttöjärjestelmää kääntäessä voi määritellä local account -tunnuksen, jolla voi sitten kirjautua käyttämällä muotoa "tunnus@gmail.com".

Normaalisti Chrome OS:ään siis kirjaudutaan Google-tunnuksella. Tämän jälkeen käynnistyy Chrome-selain, joka kirjautuu automaattisesti sisään Gmailiin ja Google Calendariin. (Kokeillessani jouduin kirjautumaan niihin manuaalisesti sisään, mutta sen jälkeen sessio pysyi voimassa.) Selainta voi käyttää ihan tavalliseen tapaan ja jos sen sulkee, se vain käynnistyy uudelleen. Selaimen yläpalkkiin on integroitu myös kellonaika ja päivämäärä, akun latausaste, Wi-Fin ja muiden verkkojen hallinta sekä käyttöjärjestelmän ja selaimen asetukset.

Selaimen yläpalkin vasemmassa laidassa on sovellusvalikko, jonka on ilmeisesti tarkoitus olla laitevalmistajan kustomoitavissa. Omassa versiossani se pyytää kirjautumista sisään Google.com-tunnuksella, mikä ei onnistu. Selaimessa on valinta minkä tahansa sivun lisäämiseksi työpöydälle ja sovellusvalikkoon, mutta en vielä keksinyt miten ne saisi esiin.

Selaimessa ollessaan voi myös käynnistää tavallisen Linux-terminaalin painamalla Ctrl-Alt-T. Chrome OS:n pohjanahan on Ubuntu karmic, mutta siitä on riisuttu pois kaikki ylimääräinen. Terminaalikin käynnistyy kokoruudun näkymään. Ikkunoiden välillä voi kuitenkin vaihdella näiden shortcut-näppäinten avulla: Alt-Tab vaihtaa ikkunaa perinteiseen tapaan ja F12 näyttää Mac OS X -tyyppisen "Expose-näkymän". Varsinaista ikkunointia ei näyttäisi olevan, vaan näytöllä on aina kerrallaan yksi sovellus täysikokoisena.

Testailin Chromium OS:ää Asus Eee PC 901 -netbookissani. Oletuksena siinä toimivat näyttö ja kosketuslevy oikein, mutta verkkoyhteys syntyy ainoastaan Ethernetin kautta; Wi-Fi ei toimi. Pikaisesti kokeillen modprobe rt2860 tai modprobe rt2860sta ei löydä tarvittavaa moduulia, joten se varmaankin vain puuttuu Chromium OS:stä tällä hetkellä. Googlella on luettelo yhteensopivista laitteista toimivine ominaisuuksineen.