Kenneth Falck's Blog

Ubuntu One ja CouchDB Karmic Koalassa

Posted on 2009-11-08 by Kenneth Falck

Hankkiuduin lopullisesti eroon Eeebuntusta, koska se ei tue Ubuntu 9.10 Karmic Koalaa. Itse asiassa foorumin mukaan Eeebuntu aikoo siirtyä Ubuntusta Debian Unstable -pohjaiseksi, joten kiinnostukseni siihen lopahti muutenkin.

Asensin Eee PC 901:eeni puhtaalta pöydältä Ubuntu 9.10 Netbook Remixin ja se toimii mainiosti ilman kummempaa virittelyä. Aluksi WLAN-yhteys ei auennut, mutta se vaati vain normaalin Fn-F2-näppäinyhdistelmän painamisen, jotta WLAN-kortti meni päälle.

Hienoin ominaisuus 9.10 Karmic Koalassa on Ubuntu One, joka vastaa idealtaan Applen MobileMe-palvelua. Se synkronoi Ubuntun keskitetyn palvelimen kautta työpöytäinformaation, kuten muistiinpanot, kontaktit ja Firefoxin kirjanmerkit käyttäjän kaikkien koneiden välillä. Palvelu on Linuxille tyypilliseen tapaan vähän hiomaton, mutta idealtaan ja taustateknologialtaan oikein lupaava.

Mielenkiintoiseksi Ubuntu Onen tekee CouchDB, joka toimii synkronointijärjestelmän paikallisena tietokantana. Jokainen Ubuntu Oneen rekisteröity Linux-työasema tulee siis pyörittämään CouchDB:tä taustaprosessina. Uskoisin tämän lisäävän CouchDB:n uskottavuutta ja stabiiliutta tietokantana huomattavasti.

Toinen kiintoisa tekninen ratkaisu on avoimen OAuth-protokollan käyttö Ubuntu Onen autentikoinnissa. Se helpottanee uusien sovellusten integroimista Ubuntu Oneen. Toisaalta tavallisten työpöytäsovellusten ei ilmeisesti tarvitse välittää siitä mitään, vaan ne voivat vain tallentaa tietonsa paikalliseen CouchDB:hen, joka synkronoi kaiken automaattisesti eteenpäin.