Kenneth Falck's Blog

Kindlen vaihtelu yksityisten ja firman ostosten välillä onnistuu

Posted on 2009-11-03 by Kenneth Falck

Kokeilin tänään käytännössä, että firmalle ostetun Kindlen voi kytkeä väliaikaisesti omaan yksityiseen Amazon-tiliinsä. Sitten voi ostaa omalla rahalla e-kirjan, siirtää sen Kindleen, ja lopuksi jälleen palauttaa Kindlen kytketyksi firman tiliin. Molempien tilien kautta ostetut kirjat ovat edelleen luettavissa laitteella.

Tämä on sikäli loogista, ettei suomalaisella Kindlellä ole mitään yhteyttä nettiin, eikä se edes tiedä mihin tiliin se on kytketty. Amazonin kauppa vain myöntää DRM:llä lukuoikeudet tietylle Kindlelle sarjanumeron perusteella, ja Kindlejä voi liikutella eri tilien välillä vapaasti.

Kirjaostokset sen sijaan sidotaan aina tiettyyn Amazon-tiliin, joten yksityisellä tilillä ostetut kirjat jäävät omaksi ja firman kirjat firman omaisuudeksi. Kindlen DRM antaa kuitenkin kopioida saman kirjan viiteen eri laitteeseen, joten jos hankkii myöhemmin oman Kindlen, voi omia kirjojaan lukea siinäkin.

Kiintoisaa nähdä, onko Amazonin DRM riittävän joustava ja toimiva pysyäkseen elossa, vai odottaako sitäkin pitkällä tähtäimellä musiikki-DRM:n kohtalo. Rajoitukset tulevat esiin viimeistään vuosien saatossa, kun saman kirjan on ehtinyt kopioida monen eri sukupolven Kindleihin ja viiden kopion rajoitus tuleekin sitten vastaan.