Kenneth Falck's Blog

Näin varmuuskopioit Google Docsit omalle koneelle

Posted on 2009-10-02 by Kenneth Falck

Olen alkanut käyttää Google Docsia yhä useampaan tarkoitukseen henkilökohtaisessa tietojenkäsittelyssä. En viitsi enää kirjoitella omia dokumenttejani ja taulukoitani Officella tai OpenOfficella tiedostoiksi, kun ne on helpompi laittaa Google Docsiin. Omat vaatimukseni ovat sen verran yksinkertaisia, että Google Docs riittää mainiosti.

Samalla on tullut tarve saada nämä dokumentit varmuuskopioitua Google Docsista omalle koneelle siltä varalta, että netti katkeaa pitemmäksi ajaksi tai Google menee vaikka konkurssiin.

Pienellä googlailulla löytyikin heti tähän tarkoitukseen työkalu nimeltä gdatacopier. Se koostuu kahdesta Python-skriptistä, joita on tarkoitus ajaa komentoriviltä:

 • gls.py listaa kaikki Google Docsiin tallentamasi dokumentit
 • gcp.py kopioi kaikki dokumentit Google Docsista omalle koneelle ODF-muotoon

Google Docsista on siis helppo varmuuskopioida kaikki dokumentit säännöllisesti ajastamalla gcp.py vaikka kerran päivässä pyörähtäväksi cron-jobiksi. Parametrillä -u se vieläpä kopioi ainoastaan muuttuneet tiedostot. Ainoa pieni hankaluus on salasana, joka pitää antaa ohjelmalle selkokielisenä parametrinä.

Jos sattuu olemaan Mac-käyttäjä, niin tähänkin on onneksi valmis ratkaisu. Keychain Access -työkalulla voi tallentaa salasanansa turvallisesti Mac OS X:n uumeniin. Sieltä sen voi myöhemmin kaivaa esiin komentoriviltä security-komennolla. Lopullinen backup-komentorivi saattaisi näyttää tällaiselta:

#!/bin/sh
gcp.py -u -o -p \
 `security find-generic-password \
  -g -a mygoogleaccount \
  -s GoogleDocsBackup 2>&1 1>/dev/null \
  |sed -e 's/password: "\(.*\)"/\1/'` \
 'mygoogleaccount:/' \
 "$HOME/Backups/gdocs"

Security-komento kysyy ensimmäisellä kerralla lupaa avata tarvittava keychain. Sille voi antaa pysyvän luvan lukea tämä yksi salasana joka kerta kyselemättä.