Kenneth Falck's Blog

Snow Leopard puhtaalta pöydältä

Posted on 2009-09-03 by Kenneth Falck

Posti toi eilen Snow Leopard -DVD:n ja päätin piruuttaan kokeilla, miten hyvin aiemman Leopardin päälle päivittäminen toimisi. Eihän se hyvin mennyt. Lopputulos oli epämääräinen sekoitus uutta käyttistä ja kaikenlaisia vanhoja sovelluksia, asetuksia ja ajureita. MacBookini mm. päätyi kerran sleep-tilaan, josta se ei enää herännyt. Microsoftin Office 2008 auto-update veti sen myös jumiin.

Tämä on tietysti aivan normaalia. Kaikki power-userit tietävät, että sen enempää Windowsia kuin Maccia ei kannata päivittää vaan asentaa aina puhtaalta pöydältä. Linux (ainakin Ubuntu) on ainoa käyttöjärjestelmä, joka osaa oikeasti päivittyä uusiin releaseihin ongelmitta.

Nyt Snow Leopard pyörii puhtaalta partitiolta iMacissani ja MacBookissani ja kehrää oikein nätisti. Samalla tuli hankkiuduttua eroon kaikesta roinasta, joita levyille on kerääntynyt, sekä asennettua uusimmat versiot kaikista sovelluksista, jotka eivät automaattipäivitä itseään.

Sen ehdin jo todeta, että Snow Leopard ei suostu käynnistymään 64-bit kernelillä MacBookissa, vaikka siinä onkin 64-bittinen EFI. Tämän rajoituksen alkuperä ihmetyttää, mutta kenties Applelta puuttuu vielä 64-bittisiä ajureita joillekin komponenteille. Eipä tuolla sinänsä väliä ole, kun koneiden maksimi-RAM (4GB) on jo käytössä ja 64-bittiset sovellukset toimivat normaalisti.