Kenneth Falck's Blog

Snow Leopardin uusista lowlevel-ominaisuuksista

Posted on 2009-08-28 by Kenneth Falck

Applelta on ilmestynyt artikkeli, joka listaa Snow Leopardin uusia ominaisuuksia kehittäjän näkökulmasta. Nostan tähän suomeksi esiin muutaman kiinnostavimman:

Grand Central
Tarjoaa sovelluksille helpon mekanismin multicore-prosessorien hyödyntämiseen. Sovelluksen lähdekoodiin merkitään alueita, joita saa ajaa rinnakkain, ja GCD käynnistelee niitä sitten eri coreihin samaan aikaan.
NSCache/libcache
Antaa sovelluksen varata omia välimuistejaan siten, että käyttöjärjestelmä voi vapauttaa niitä, mikäli muistia tarvitaan "oikeaan" käyttöön.
64-bit kernel
64-bittisyys mahdollistaa tietysti suuremman muistin käytön, mutta nyt kaikkea ylimääräistä voidaan hyödyntää myös levyvälimuistina. Lisäksi kun käytössä on useita näytönohjaimia, niiden näyttömuistia voidaan hyödyntää yhtaikaa (vaikka se ylittäisi 1.5GB).
OpenCL
OpenCL:llä voi tehdä pieniä ohjelmia (kerneleitä), joita ajetaan näytönohjainten huipputehokkaissa GPU-prosessoreissa. Sovellus voi kirjoittaa näytönohjaimen videomuistiin dataa, jota kernel sitten käsittelee GPU:ssa ja palauttaa tulokset niinikään videomuistin kautta. Hello-esimerkki näyttää mallia.
Sudden Termination
Tämä on mielenkiintoinen optimointi, joka nopeuttaa sellaisten sovellusten sulkeutumista, joiden ei tarvitse tallennella mitään lopuksi. Ne tapetaan välittömästi SIGKILL-signaalilla käyttöjärjestelmän sammuessa. Kaipaisikohan Windows jotain vastaavaa? :D

Itse odottelen vielä omaa Snow Leopardiani, jonka pitäisi saapua ensi viikolla..