Kenneth Falck's Blog

Orange Montagne: The Metaverse Manifesto

Posted on 2009-08-08 by Kenneth Falck

[amazon 0615144438 thumbnail] Orange Montagnen The Metaverse Manifesto on viihdyttävän dramaattinen julistus virtuaalimaailmojen ja avatarien "taistelusta" perinteisiä korporaatioita ja median luomaa maailmankuvaa vastaan. Kirja on julkaistu vuonna 2007, jolloin Second Life oli vielä nouseva juttu. Itse törmäsin siihen ihan sattumalta Amazonissa ja päätin lukaista läpi.

Eniten tässä manifestissä ärsyttää se, että Orange Montagne uskoo syvästi immateriaalioikeuksiin ja informaation rajoittamiseen kaupanteon välineenä. Ymmärrän kyllä syyn, sillä Second Lifeen on sisäänrakennettu DRM-järjestelmä, jonka ansiosta moni pystyy tekemään siellä oikeaa rahaa virtuaalituotteilla.

Mutta raaka todellisuus on, että Second Lifen DRM on yhtä helppoa kräkätä kuin Internetistä on kopioida mikä tahansa näkemänsä kuva tai teksti omalle koneelleen. Vaikka Orange Montagne kuinka julistaa "information wants to be free" ja "open source" -tyyppejä pannaan ja uskoo IPR:n voittoon, niin lopputulos on väistämättä päinvastainen. Jokainen tekniikkaa ymmärtävä kyllä tietää sen.

Virtuaalimaailmojen immateriaalioikeuksien viimeinen naula lyödään arkkuun siinä vaiheessa, kun Second Lifestä (tai jostain muusta vastaavasta järjestelmästä) tulee oikeasti globaali, toisiinsa linkittyneistä maailmoista muodostuva kokonaisuus. Yhden korporaation sisällä toimiva järjestelmä voi vielä (yrittää) ylläpitää jonkinlaista DRM:ää, mutta Internetiin vapaasti hajautetuissa virtuaalimaailmoissa se on viimeistään mahdotonta.

Itse olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Second Lifen kaltainen virtuaalimaailma voi kasvaa isoksi vain sitä kautta, että jokainen kansalainen (ja yritys) voi pystyttää oman palvelimensa ja pyörittää omaa pientä "viipalettaan" maailmasta samaan tapaan kuin kotisivujaankin. Palvelimet, protokollat ja sisältöformaatit täytyy silloin standardoida ja julkistaa, ja mitä tahansa sisältöä on sitten helppo kopioida omalle palvelimelleen. Näin se vain menee, information wants to be free.