Kenneth Falck's Blog

The Making of Second Life

Posted on 2009-07-24 by Kenneth Falck

[amazon 0061353205 thumbnail] The Making of Second Life on mielenkiintoinen katsaus Second Lifen historiaan sen perustamisesta vuonna 2003 lähtien. Kirjoittaja (Wagner James Au) on taustaltaan entinen "lindeniläinen" eli työskenteli aikanaan Second Lifeä pyörittävän Linden Labsin leivissä kirjoittaen artikkeleita virtuaalimaailman kehityksestä.

Tämä kirja ei ole tarkoitettu syvälliseksi analyysiksi Second Lifen bisnesmalleista tai teknologiasta. Se on enemmänkin taustoittava teos, jossa haastatellaan esimerkiksi Linden Labsin entistä CEO:ta Philip Rosedalea sekä monia merkittäviä vaikuttajia Second Lifen maailman sisältä. Oli mielenkiintoista lukea, millaisia visioita Second Lifeen alun perin liittyi, ja miten monet niistä muovautuivat ajan mittaan erilaisiksi, kun alustaa avattiin käyttäjille yhä enemmän ja annettiin sen kehittyä vapaasti.

Second Lifen nykytilasta lienee vaihtelevia näkemyksiä. Omissa tuttavapiireissäni sitä on pidetty jossain määrin kuolleena, koska vuosien 2006-2007 suuren medianäkyvyyden jälkeen Second Lifestä on puhuttu melko harvoin julkisuudessa. Itse näen tuon aikakauden nyt tyypillisenä uuden teknologian hype-vaiheena, johon liittyy luonnostaan ylisuuria odotuksia ja joka on tuomittu romahtamaan ennen pitkää. Sen jälkeen kehitys alkaa taas pohjalta, jatkuu paljon rauhallisemmin ja kenties vasta kymmenen vuoden kuluttua saavuttaa oikean potentiaalinsa.