Kenneth Falck's Blog

ZFS ei näytä lunastavan lupauksiaan

Posted on 2009-06-12 by Kenneth Falck

Kun ensimmäistä kertaa luin ZFS:stä jokunen vuosi sitten, olin innoissani. Vihdoinkin täysin virtuaalinen tiedostojärjestelmä, joka mahdollistaisi fyysisten levyjen lisäämisen ja poistamisen lennossa. Käyttäjä vain näkisi käytettävissä olevan kokonaislevytilan kasvavan tai pienenevän vastaavasti.

Normaalistihan uuden fyysisen levyn lisääminen virtuaaliseen levyjärjestelmään edellyttää RAID-konfiguraation päivittämistä ja koko tiedostojärjestelmän luomista uudelleen. Se on ainoa keino saada usea fyysinen levy näkymään yhtenä virtuaalisena kokonaisuutena.

Ei siis ihme, että Apple kiinnostui ZFS:stä. Sen idea sopisi mainiosti Mac OS X:ään, joka on muutenkin suunniteltu yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi mutta teknisesti edistyneeksi käyttöjärjestelmäksi.

Mutta nyt näyttää siltä, että ZFS ei ole lunastanut lupauksiaan. Solaris-käyttäjien kokemusten perusteella se on edelleen epäkypsä, sekoaa herkästi tietyissä tilanteissa ja aiheuttaa datan menetystä. Apple puolestaan on poistanut saitiltaan kaikki viittaukset ZFS:ään, vaikka siitä piti tulla osa Mac OS X:ää.