Kenneth Falck's Blog

Eee PC 901: Takaisin Linuxiin - Eeebuntu 3.0

Posted on 2009-06-02 by Kenneth Falck

Kokeiltuani hetken Windows 7 RC:tä Eee PC 901:ssä kyllästyin siihen. Office 2007:n asentaminen ei onnistunut, koska se tahtoo väkisin asentaa C-asemalle monta sataa megaa tauhkaa. Myöskään Visual Studio 2008 ei asentunut, koska se on puolestaan välttämätöntä laittaa C:lle yli gigatavu tavaraa, vaikka disabloisi kaikki ominaisuudet ja määrittelisi asennuksen D:lle.

Nyt kun Ubuntusta on uusi netbook-optimoitu 9.04-versio, päätin kokeilla sitä. En tosin ihan perusasennusta, vaan otin Eeebuntu Netbook Remix 3.01:n, joka on optimoitu Asus Eee-PC:ille. Asennus sujui näppärästi suoraan usb-tikulta. Eeebuntu ei tarjoa valmiita .img-tiedostoja tikulle poltettavaksi, mutta iso-image on helppo polttaa Unetbootinilla. Tämä onnistui jopa Macilla VirtualBoxissa pyörivästä XP:stä, kun mounttasi vain USB-tikun virtuaalikoneeseen.

Pari tehostusvinkkiä Jartzalta Eeebuntuun:

  • /tmp, /var/tmp, /var/log ja /var/log/apt kannattaa mountata tmpfs:ksi, jotteivät turhat väliaikaistiedostot kuluta SSD:tä.
  • Levyn kirjoitusvälimuistin tyhjentämisen voi säätää harvemmaksi komennolla echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs (oletus on 500).
  • Ralinkin WLAN-ajuri on buginen eikä toimi kunnolla, jos WLAN-tukiasemassa on auto WPA/WPA2-moodi päällä. Tämän voi korjata asettamalla tukiaseman kiinteästi WPA2-moodiin tai käyttämällä vanhaa 1.7.1.1-ajuria.

Omia havaintoja:

  • Eeebuntun oletusteema (eb3) on ruma. Se kannattaa vaihtaa Ubuntun oletukseen eli Clearlooksiin.
  • Wekkula toimii Ubuntun sisäänrakennetulla hso-moduulilla, mutta ei Network Managerilla. Sen sijaan asensin ozerocdoffin, hsolinkcontrolin ja HSOconnectin. Lisäksi Firefoxista piti tuttuun tapaan disabloida about:configin kautta networkmanager.

Katsotaan tuleeko tätä Eeeubuntua nyt käytettyä enemmän sitten.