Kenneth Falck's Blog

Windows, PC-Suite ja ajan hukkaaminen Säätämiseen

Posted on 2009-05-13 by Kenneth Falck

Tulipa käytettyä reilut neljä tuntia isän Acer-kannettavan parissa (siinä on luonnollisesti suomenkielinen Windows XP). Tarkoitus oli luoda Nokian kännykällä ja USB-kaapelilla nettiyhteys, mikä loppujen lopuksi ihmeen kaupalla onnistuikin.

Aika vierähti taas kerran siihen epämääräiseen jatkuvaan sekoiluun, josta Windows-käyttäjän arki muodostuu. Erilaiset ohjelmat jumiutuvat, katoavat näkymättömiin taustalle, lakkaavat päivittämästä ikkunaansa, herjailevat outoja virheilmoituksia, käynnistelevät konetta uudelleen ja latautuvat ikuisuuksia tuntuvan ajan buutissa.

Pahan alku ja juuri lienee "Elisa Tietoturvapalvelu", joka yrittää blokata kaikkea mahdollista, ja todennäköisesti hidastaa koneen toimintaa 50+%. Miten näistä tietoturvahirviöistä oikein päästäisiin eroon? Sisko onneksi jo siirtyi Mac-käyttäjäksi ja peruutti oman tietoturvapalvelunsa tarpeettomana.

Toinen ohjelmistosuunnittelun mestariteos on Nokian Software Updater, joka rieputteli tällä kertaa 3120-parkaa tuntikausia jumittaen, buuttaillen, vaatien PIN-koodia ja kysellen "yhdistetäänkö USB PC-Suite-tilassa". Koko ajan NSU:n etenemispalkki pysytteli tietenkin samassa kohdassa, "aikaa jäljellä 15 minuuttia", ja "älä missään nimessä irrota tai sammuta puhelinta, jottei se rikkoutuisi tyystin". PC:n ruudulla olevat ohjeet eivät missään vaiheessa vastanneet sitä, mitä kännykässä tapahtui. Ihmeen kaupalla luuri kuitenkin vihdoin päivittyi 10.0-softaversioon, vaikka NSU välillä herjaili virheitäkin ja meni jonkinlaiseen hätävarjelutilaan.

Loppujen lopuksi One Touch -nettiyhteys saatiin sitten aivan yllättäen toimimaan, kun Nokia PC-Suite päivitettiin uusimpaan 7.1.26-versioon. Nokian webbisaitilta toki latautuu oletuksena vanhempi 7.1.18, jossa One Touch ei toimi, vaan katoaa mitään sanomatta näkymättömäksi prosessiksi Windowsin taustalle.

Itse Maciin ja iPhoneen tottuneena en voi muuta kuin ihmetellä, mikä ihmisiä oikein pitää niin juurtuneina kiinni Windows- ja Nokia-maailmassa... Näitä juttuja ei tarvitsisi kärsiä, kun maksaa sen pienen ekstrahinnan laadukkaista tuotteista.