Kenneth Falck's Blog

Yii Framework pesee Zend Frameworkin 10x

Posted on 2009-03-30 by Kenneth Falck

Luin juuri läpi The Definitive Guide to Yii Frameworkin (136s, saatavana PDF:nä) ja olen vaikuttunut. Yii tarjoaa Zendiä vastaavan MVC-ympäristön omien web-sovellusten kehittämiseen, mutta on paljon tehokkaampi ja monipuolisempi. Bongattu täältä: Top 10 PHP MVC Frameworks.

Tehokkuutta tuo se, että Yii-sovelluksista saa karsittua pois turhan bloatin. Komponentit ladataan "on-demandina" vasta kun niitä oikeasti tarvitaan. Tuotantokäyttöä varten on tarjolla optimoitu yiilite.php, joka lataa bootstrapin kerralla muistiin, joten aikaa ei kulu hukkaan yksittäisten pikkuobjektien pyörittelyyn.

Yiin ActiveRecord on paljon parempi ja toimivampi tietokantamalli kuin Zend_Db_Table. ActiveRecord hoitaa JOIN-operaatiot nätisti ja automaattisesti taulurelaatioiden mukaan. Kyselyitä tehdessä voi kertoa, mitä riippuvuussuhteet haluaa hakea heti mukaan tuloksiin. Jos niitä ei haeta heti, niin lazy loading huolehtii niistä automaattisesti tarvittaessa.

Muutenkin Yiin arkkitehtuuri vaikuttaa fiksummalta ja realistisemmalta kuin Zend Frameworkin. Zend on tietoisesti hajauttanut frameworkkinsa mahdollisimman pieniin luokkiin, joita voi yhdistellä melko vapaasti. Yii taas panostaa enemmän yksinkertaisuuteen ja tehokkuuteen sekä komponenttien standardoimiseen siten, että niitä voi uusiokäyttää järkevästi.