Kenneth Falck's Blog

EeePC 701 (4G) ja Windows XP nLite

Posted on 2009-02-08 by Kenneth Falck

Päätin viritellä hieman ylimääräiseksi jääneestä Eee PC 701 (4G):stäni X10-kontrollerin kodin sähköjä ohjaamaan. Tätä varten laitteeseen piti saada asennettua Windows XP, jonka kanssa 4 gigatavun SSD-levy käy melko ahtaaksi.

Kokeilin siis ensimmäistä kertaa nLite-työkalua, jolla Windows XP:n asennuslevystä voi tehdä kevennetyn version. Kokemus oli oikein positiivinen. Käytin pohjana XP:n ISO-imagea, jonka mounttasin ensin Virtual CloneDrivellä. nLite luki sen sisään ja antoi sitten poistaa turhat sovellukset, ajurit ja komponentit Windows-asennuksesta. Lopuksi uudesta asennuspaketista generoitiin uusi buuttaava ISO-image.

Tyypillisesti melkein kaikki optionaaliset ajurit voi poistaa, sillä ne asennetaan kuitenkin uudelleen laitevalmistajan saitilta. SCSI kannattaa tosin säilyttää, jotta asennus USB-CD:ltä onnistuu. Turhia sovelluksia voi myös poistaa aika läjän, kuten esimerkiksi Movie Makerin ja kaikki pelit. Käyttötarkoituksesta riippuen myös Media Playerin, HyperTerminalin ja monet vastaavat työkalut.

Servicejä ei kuitenkaan kannata poistella, sillä vaikka niitä ei tarvitsisi normaalikäytössä, jotkut sovellukset saattavat myöhemmin kaipailla niitä. Esimerkiksi iTunes vaatii jostain syystä Smart Card Servicen.