Kenneth Falck's Blog

Google-puhelimen varjopuolia

Posted on 2008-12-16 by Kenneth Falck

Käytettyäni tätä T-Mobile G1:tä muutamia viikkoja olen alkanut huomata sen huonot puolet. Kirjoitan esimerkiksi tätä blogientryä G1:lla, ja vaikka näppäimistöstä saa ääkköset pitämällä Ä:ta tai Ö:ta pohjassa, ne eivät jostain syystä toimi web-formeissa. Lisäksi aina kun käyttöliittymä palaa ääkkös-popupista takaisin web-lomakkeen kenttään, kentän koko teksti tulee valituksi, jolloin seuraava näppäily ylikirjoittaa sen. Douh!

Androidista löytyy kaikenlaista vastaavaa pikkukiusaa, kun sitä käyttää tarpeeksi pitkään. Monia ongelmia ei ensin huomaa kokeillessa, mutta kun kännykkää tarvitsee jossain "kriittisessä" tilanteessa, ne ovat ilmeisiä.

Esimerkiksi Androidin tyyliin kuuluva kontekstivalikko, jolla valitaan selaimessa "open url" tai "bookmarks", tai karttasovelluksessa "search", on joskus kiireessä vaikea löytää. Sitä ei yksinkertaisesti tule ajatelleeksi, koska se ei ole näkyvissä näytöllä, vaan Menu-nappulan takana.

Pidänkin iPhonea käytettävyydeltään paljon Androidia kehittyneempänä. iPhone on yksinkertaisempi ja näyttää aina ruudulla kaikki ne toiminnot, jotka ovat sillä hetkellä mahdollisia. Käyttäjän ei tarvitse miettiä kiireessä, pitäisikö nyt painaa näytöltä jotain aktiivista aluetta vai kenties erillistä fyysistä Menu-, Home- tai Back-nappulaa, tai jopa vihreää tai punaista luuria. Näiden fyysisten nappien laittaminen kosketusnäytölliseen puhelimeen on virhe.

En myöskään pidemmän päälle pidä Androidin aloitusvalikosta, joka on siis vaakatasossa skrollaava ikonikokoelma, jossa näkyy normaalisti kerrallaan 4 ikonia. Valikosta tulee kivampi, kun kaikki ikonit järjestelee iPhonen tyyliseksi 4x4 ruudukoksi keskitilaan. Silloin se duplikoikin sen erillisen päävalikkonäkymän 1:1. Rendundanttia ja tyhmää.

Pidän yhä kiinni näkemyksestä, että Android on hyvä pohja. Siitä pitäisi vain karsia ylimääräiset kiemurat ja bugit pois.