Kenneth Falck's Blog

Ensituntumaa OLPC:hen

Posted on 2008-12-01 by Kenneth Falck

Viime aikoina on tullut paljon ensituntumia moniin asioihin. Tänään sattui HIITissä vieraillessani tilaisuus kokeilla OLPC XO-1:tä (One Laptop Per Child). Kyseessä on siis se edullinen "lelu-pc", jota on viety erilaisten kehittyvien maiden lapsille.

OLPC:n käyttöliittymä on mielenkiintoinen. Se on hyvin verkkokeskeinen eikä muistuta mitään tuntemaani olemassaolevaa käyttöjärjestelmää. Outoudesta huolimatta käyttöliittymän idean hahmottaa nopeasti, kun laitetta räplää puolisen tuntia.

Koska pohjalla on Linux, laitteen selainpuoli on kunnossa (Firefox 3). Kokeilemassani yksilössä oli Flash-pluginikin asennettu, joten pääsin toteamaan, että Pelikone toimii OLPC:ssä ;-) Valitettavasti suorituskyky on sen verran vaatimaton, että useimmat Flash-pelit eivät kuitenkaan toimi kauhean hyvin.

Terminaalisovelluksesta oli myös helppo päästä oikeaan Linux-shelliin, jossa oli täydet sudo-oikeudet. Mitä ilmeisimmin ideana on, että edistyneemmät hakkerit voivat hyödyntää tätäkin puolta ja käyttää esimerkiksi ssh:ta komentorivlitä.

Samalla tuli huomattua, että OLPC:n Sugar-käyttöliittymä on Python-pohjainen. Se tuntuu toimivan yllättävän ripeästi laitteen spekseihin nähden (AMD Geode LX700 433 MHz / 256MB RAM). Vähän hirvittää, miten Windows pyörisi siinä...