Kenneth Falck's Blog

Valoautomaatiota ja liikkeentunnistusta

Posted on 2008-11-20 by Kenneth Falck

Tilaamani X10-laitteet saapuivat IntelliHomesta kahdessa päivässä. Loistavaa palvelua!

Hauskin palikka on LM13-liikkeentunnistin. Se lähettää "On"-viestin halutulla koodilla aina liikettä havaitessaan. Tämä riittääkin minulle, sillä koodasin Indigoon pienen AppleScriptin, joka tarkkailee liikettä ja sammuttelee valoja, jos sitä ei havaita pitkään aikaan.

Tilasin myös pari LM15-lamppukantamoduulia, joissa on muutamia ongelmia. Ensinnäkin moduuli on sen verran pitkä, että se sopii huonosti jalkalamppuihin, joissa on pieni varjostin. Toisekseen se ei jostain syystä ruuvaudu sisään moniin Ikean jalkalamppuihin. LM15 onkin parhaimmillaan kattolampuissa, joihin olisi muuten vaikea saada mitään kytkintä väliin.

Hommasin myös pienen KR22-RF-kaukosäätimen sekä TM13-transceiverin, joka välittää kaukosäätimen ja liikkeentunnistimen signaalit sähköverkkoon. KR22 on näppärä olohuoneen pöydällä, jos haluaa himmentää valoja tai jos tv-laitteet on kytketty X10:n taakse.

TM13 toimii muuten moitteettomasti siltana RF- ja sähköverkkojen välillä, mutta valitettavasti sen sisäänrakennettu X10-sähkökytkin ottaa jostain syystä vastaan komentoja ainoastaan RF-puolelta, eikä ollenkaan sähköverkosta. Tästä syystä se jäi minulla hyödyntämättä, koska Indigo ei saa siihen yhteyttä.

Hienointa tässä kaikessa on se, että mitään Marmitekin X10-moduuleja ei ole tarvinnut asentaa kiinteästi, vaan ne on helppo ottaa mukaan ja järjestellä uudelleen muuttaessa.