Kenneth Falck's Blog

Energian hukkaamisen välttämistä kotona

Posted on 2008-11-19 by Kenneth Falck

Olen aina vierastanut termiä 'energian säästäminen'. Säästäminen viittaa siihen, että pitää luopua jostain.

Sen sijaan energian hukkaamisen välttäminen on järkevää. Löysin kotoa monta paikkaa, joissa turhan energiankulutuksen voi eliminoida pienellä vaivalla.

Ensimmäisenä steppinäni oli järjestellä jatkojohdot ja jakorasiat olohuoneesta uudelleen siten, että sain kaikki ne elektroniset laitteet, joita en käytä läheskään päivittäin tai edes viikottain, yhteisten katkaisimien taakse.

Mittasin kulutusmittarilla, että energiaa säästyy tämän verran:

Tv-laitteet: 45W

  • Televisio, digiboksi, DVD-soitin, Xbox

Äänentoisto: 25W

  • Mikseri, 2 x Technics SL-1200 -levysoitin

Nuo wattimäärät ovat siis standby-tilassa, jossa kyseiset laitteet viettävät usein kuukausitolkullakin aikaa, ilman että käytän niitä.

Seuraavana steppinä on ottaa käyttöön X10-valo-ohjaus. Kaikki lamppuni kotona ovat energiansäästölamppuja, mutta monet niistä ovat päällä 24/7. Aion investoida muutaman satasen siihen, että saan lamput sammumaan automaattisesti esimerkiksi nukkuessa ja poissaollessa.

Marmitekilla on mielenkiintoinen tuote LM15 (19,95€), joka on tavallisen lampun kantaan asennettava X10-kytkin. Tilasin niitä pari ja ajattelin kokeilla, hoitavatko hommansa nätisti. Toinen jännä tuote on MS13-liikkeentunnistin (29,95€), joka toimii paristoilla ja lähettää signaalinsa langattomasti.

Minulla on myös aika monta kännykkää, nettitablettia ja muuta aparaattia jatkuvasti latauksessa, koska haluan pitää niitä käyttövalmiina. Olen miettinyt niillekin yhteistä X10-kytkintä, joka pyörittäisi jonkinlaista on-off-ohjelmaa ja eliminoisi esimerkiksi 50% latureiden turhasta standby-ajasta.