Kenneth Falck's Blog

Ensikokemuksia uudesta MacBookista

Posted on 2008-11-01 by Kenneth Falck

Applen on lähes yhtä vaikea täyttää uudelle MacBookille asetettavia odotuksia kuin George Lucasin on tehdä uutta Star Wars -elokuvaa, joka ei olisi aina jollain tavalla pettymys. Etukäteis-hype ja huhut pitävät huolen siitä, että yleisö odottaa joka kerta jotain täysin ennenkuulumatonta ja mullistavaa.

Ikävä kyllä MacBookissa on muutamia juttuja, joiden takia se ei ihan täytä niitä kriteerejä, joita yleensä Applen tuotteilta odottaisin. Listaan tässä ne, joihin olen törmännyt.

Näppäimistö on halvan tuntuinen. Näppäinten tuntuma on vähän vaihteleva ja "koliseva". Muutamat näppäimet kirskuvat ikävästi alumiinikehikkoa vasten. Tämä on tosin vaimentunut jo parissa päivässä, joten ilmeisesti se on lähinnä uutuudenkarheutta ja pientä viimeistelemättömyyttä uudessa valmistusprosessissa. Olen käyttänyt jo pitkään Applen alumiinista näppäimistöä iMacin kanssa, joten odotin vastaavaa laatua.

Trackpad on kyllä hieno ilman erillistä nappia, mutta toteutus on jäänyt viimeistelemättä. Komponentti on fyysisesti moitteeton, mutta softapuoli bugittaa välillä. Omassa käytössä suurin ongelma on levyn klikkaaminen peukalolla, mikä aiheuttaa joskus kursorin heilahtamisen pari pikseliä johonkin suuntaan. Esimerkiksi Vistaa ajaessa tämä ongelma on paljon pahempi, joten se on selvästi kiinni trackpadin ajureista.

Alumiinikuoren muotoilu ei täysin tyydytä visuaalista silmääni. Laitteesta tulee kokonaisuutena vähän lelumainen olo, kun se on auki. Myöskin painoa on liikaa (2kg) ja olisin mieluummin ottanut vielä pienemmän näytön kuin 13". Toisaalta 2.4 GHz C2D-prosessori, 4GB muistia sekä NVIDIA 9400M -näytönohjain asettavat ehkä tiettyjä reunaehtoja fyysisille ulottuvuuksille.

Kaiken kaikkiaan uusi MacBook on kuitenkin oikein mainio ja tehokas perusläppäri. Yllämainitut pointit vain vähentävät sitä "wow"-fiilistä, joka Applen hyvistä tuotteista yleensä tulee.