Kenneth Falck's Blog

Yleisradio ja toivottomat maksukorttimiehet

Posted on 2008-10-23 by Kenneth Falck

Ehdotukset siirtää Yleisradion kanavat maksukortin taakse aiheuttavat minussa nykyään eräänlaisen tuskastuneen, hiljaisen raivon. Viimeksi tätä ehdottaa Kari Haakana blogissaan kovin huolettomasti.

Eikö se jo uppoa ihmisten ymmärrykseen, että Yleisradio ei ole -- eikä sen ole tarkoitus olla -- kaupallinen tv-toimija. Kaupallisia toimijoita ovat esimerkiksi MTV ja Nelonen. Niiden tarkoitusperät ja toimintaehdot ovat täysin erilaisia kuin Yleisradion.

Toivottava kehityssuunta olisi juuri päinvastainen kuin mikään "kansallinen maksu-tv". Yleisradiosta pitäisi pikemminkin karsia pois tarpeettomat kaupalliset elementit, jotka lähinnä vääristävät kilpailua. Keskitytään siihen missä YLE on hyvä ja missä kaupalliset toimijat huonoja: yleissivistävät, kriittiset ja ajankohtaiset ohjelmat.

Oma korjaussarjani Yleisradion tilanteeseen olisi seuraava:

1. Kilpailu kaupallisten kanssa pois. Antaa mainos- ja maksurahoitteisen television pyörittää omaa viihdebisnestään rauhassa. YLE keskittyköön siihen, mitä kaupallinen sektori ei luonnostaan tuota markkinoille.

2. Turha bloatti pois. YLE on täysin ylimitoitettu tehtäväänsä nykyaikana, kun kaupallinen tv-tarjonta on ihan eri tasolla vaikkapa 1970-lukuun nähden. Yksi tai kaksi kanavaa riittäisi huolehtimaan niistä tehtävistä, jotka YLElle oikeasti kuuluvat.

3. Tv-maksun järkeistäminen. Minusta Kalliksen nimiin pantu ehdotus asuntokohtaisesta tv-maksusta on ihan hyvä. Se vastaisi periaatteeltaan vesimaksua. Televisio on veden tavoin kaikkien käytettävissä, eikä sitä ole pakko käyttää, mutta yhteisen hyvän vuoksi jokainen maksaa siitä.