Kenneth Falck's Blog

Kirjasuositus: The Non-Designer's Design Book

Posted on 2008-10-18 by Kenneth Falck

[amazon 0321534042 thumbnail] Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille teknisille ihmisille, jotka haluavat ymmärtää visuaalista suunnittelua paremmin.

Kirjan lukeminen ei tee kenestäkään design-gurua. Tähän opukseen on kuitenkin saatu koottua joukko helposti omaksuttavia sääntöjä, joita noudattamalla omista töistä tulee johdonmukaisia ja siistejä.

Monet säännöistä ovat sellaisia, joita me kaikki noudatamme luonnostaan. Usein lopputuloksessa on kuitenkin jotain vikaa, jota on vaikea tunnistaa konkreettisesti. Silloin sääntöjen tunteminen auttaa etsimään virheen ja korjaamaan sen.

Williamsin kirja käsittelee visuaalista suunnittelua yleisellä tasolla panoastaen lähinnä tekstin latomiseen ruudulle (tai paperille) fiksusti. Se antaa selkeitä muistisääntöjä, jotka tulisi huomioida aina, kun suunnittelee jotain:

  • Contrast
  • Repetition
  • Alignment
  • Proximity

Melkein puolet kirjasta käsittelee fontteja ja niiden valitsemista. Minulle parasta antia oli fonttien ryhmittely muutamaan perusryhmään (Oldstyle, Modern, Slab serif, Sans serif, Script, Decorative). Kun oppii tunnistamaan nämä ryhmät, pystyy tekemään fiksumpia ratkaisuja sen suhteen, mitä fontteja yhdistelee toisiinsa ja mitä jättää yhdistelemättä. Useimmiten virheenä on tuon ensimmäisen muistisäännön (Contrast) rikkominen: kontrastia pitää olla kunnolla, tai sitten ei lainkaan.

Kirjassa on myös lyhyehkö kappale värien valitsemisesta. Se antaa jonkinlaisen perustan sille, mitkä värit sopivat luonnostaan yhteen, sekä mitä tarkoittavat hue, tint ja shade. Minulle tämä osuus toimi lähinnä mielenkiinnon herättäjänä opiskella näitä asioita lisää.