Kenneth Falck's Blog

FOWA 2008 -tiivistelmä

Posted on 2008-10-12 by Kenneth Falck

Tässäpä asioita, jotka jäivät päällimmäisinä mieleen Future of Web Apps 2008 -konferenssista Lontoosta.

Sosiaaliset verkostot alkavat federoitua OpenID:n, OAuthin ja OpenSocialin kaltaisten tekniikoiden myötä. Asetelmaksi muodostuu Facebook vs. kaikki muut. Facebookista on tullut sosiaalisen webin "microsoft", joka pitää kiinni omista suljetuista API-rajapinnoistaan, kun taas kaikki muut (Google, Yahoo, MySpace jne) käyttävät yhteisiä, avoimia standardeja. Federoituminen tarkoittaa, että erilaisille uusille niche-palveluille on jatkossakin oma tilansa, ja ne voivat liittyä osaksi laajempaa sosiaalista verkostoa näiden teknologioiden kautta.

MySQL on nykyään ja tulee olemaan jatkossakin de facto -tietokanta niin aloitteleville startupeille kuin kaikkein isoimmillekin web-toimijoille. FOWAssa muita tietokantoja ei käytännössä edes mainittu. MySQL:n ostaneen Sunin edustajat eivät puhuneet mitään omista tulevaisuudensuunnitelmistaan. Kehitys jatkunee toistaiseksi kuten ennenkin.

Paikantaminen ja siihen liittyvät geokoodaus- ja karttapalvelut ovat pinnalla, mutta eivät kuitenkaan mitenkään pääosassa ainakaan FOWAssa. iPhone on tehnyt paikkatietoon pohjautuvista palveluista toimivia ja helposti käytettäviä. Itse näkisin, että paikkatiedosta tulee integroitu osa muita webbipalveluita (sosiaaliset verkostot, blogit ja RSS-syötteet, jossain vaiheessa myös uutispalvelut sekä hakukoneet), mutta paikannus sinällään itseisarvoisesti ei ole niin ihmeellistä.

Cloud Computing on hurjimmissa visioissa yhtä ubiikkia kuin sähköverkko. Jossain vaiheessa fyysisiä serverikoneita ja laitesaleja ei ole enää lainkaan, vaan kaikki sovellukset pyörivät Amazonin EC2:n ja Googlen App Enginen kaltaisissa virtuaaliympäristöissä "pilvessä". Vielä ei kuitenkaan olla ihan näin pitkällä, eikä Amazon sen enempää kuin Googlekaan ole löytänyt sitä yhtä oikeaa toimintamallia, johon kaikki konvergoituisivat.


Katso kaikki FOWAn esitykset Flash-videoina sekä Lontoossa livenä kuvattu Diggnation Episode 172, joka ilmestynee saitille, kunhan pojat lentävät takaisin kotiin USAan. Blogissa on jo pari videopätkää tapahtumasta.