Kenneth Falck's Blog

Ensikokemuksia: iPhone 3G vs. vanha iPhone

Posted on 2008-07-12 by Kenneth Falck

Noudin eilen Soneralta ennakkovaraamani iPhone 3G:n (16GB Black). Sen sai maksettua heti luottokortilla pois valitsemalla kytkyksi Minun Sonera -liittymän, josta tosin joutuu vielä makselemaan 1,99 eur/kk parin vuoden ajan. Ystävällinen myyjä muistutti, että puhelimen operaattorilukituksen purkaminen päättää laitteen takuun ;-) Itse en aio tuota Soneran liittymää käyttää mihinkään, kunhan PwnageTool 2.0 ilmestyy.

Puhelimen sai Soneralta avaamattomassa paketissa. Se pitää ennen käyttöä aktivoida iTunesilla, joka taas oli eilisen päivän jumissa. Itse sain vasta 22-23 maissa aktivoinnin toimimaan, mutta sitten luuri kyllä lähti käyntiin.

Olen käyttänyt vanhaa iPhonea jo puolen vuoden ajan, joten 3G-malli ei ollut mikään kamalan mullistava kokemus. Minulle kolme suurinta uudistusta olivat:

Sovellukset Apple on toteuttanut iTunes App Storen oikein tyylikkäästi. Nokian luureissa on tottunut siihen, että sovelluksia tarjotaan joka vuosi jostain erilaisesta portaalista tai muusta lataussysteemistä. iTunes on yksi selkeä kauppapaikka, josta sovelluksia voi ostaa niin puhelimen kuin tietokoneenkin käyttöliittymällä. Ja tietysti sieltä löytyy myös ilmaisia sovelluksia, kuten Applen hieno iTunes Remote, jolla voi kauko-ohjata tietokoneella soitettavaa musiikkia, sekä Facebookin käyttöliittymä, jolla voi tehdä vähän kaikkea mitä saitillakin.

Facebook-sovelluksen tekee hienoksi se, että kaveriluettelo näkyy puhelimessa natiivin puhelinluettelon tapaan ja siitä voi suoraan soitella tai chattailla kaverien kanssa. Myös MySpacea ja Twitteriä on tarjolla, mutta jostain syystä Jaiku loistaa poissaolollaan.

Exchange-tuki, MobileMe ja VPN iPhone 3G osaa puhua suoraan työpaikan Exchange-palvelimen kanssa WebDAVilla (https:llä). Ei tarvinnut muuta kuin määritellä oman käyttäjätilin tiedot (serverin osoite, domain, tunnus, salasana), ja saman tien sai käytettäviinsä firman sähköpostin, kalenterin ja kontaktiluettelon. Nämä kaikki on iPhonessa suunniteltu tukemaan useita eri lähteitä, joten Exchangen käyttäminen ei kirjoita yli mitään kuten Nokian MfE. Rinnalla voi käyttää esimerkiksi MobileMe-kalenteria, ja kalenteria selaillessa voi sitten valita, mitkä kaikki kalenterit näytetään päällekkäin ja mihin uudet tapahtumat tallennetaan.

Mainitaan vielä myös VPN-tuki, jolla voi ottaa suoraan yhteyden Windowsin PPTP-VPN-palvelimiin. Itse en kauheasti lämpene VPN:istä ja ne aiheuttavat usein ongelmia WLANeissa, mutta hyvä että tuki on olemassa kuitenkin.

3G ja GPS 3G on tietysti hieno juttu, mutta en ole vielä oikein päässyt kokeilemaan sitä tositoimissa. GPS-paikannus toimii kuitenkin hienosti sisätiloissakin. Erityisesti pidän siitä, miten karttasovelus näyttää välittömästi tukiasemaperustaisen sijainnin isona havainnollisena ympyränä, ja zoomaa sitten alle kymmenessä sekunnissa tarkkaan GPS-sijaintiin. Tällaista käyttökokemusta en ole vielä missään Nokian laitteessa nähnyt, vaan yleensä on saanut vähintäänkin juoksennella ikkunalaudalle ottamaan sijantia. iPhone 3G:ssä voi olla hyvät mahdollisuudet tuoda uusia, todella toimivia lokaatiopohjaisia palveluita markkinoille.