Kenneth Falck's Blog

Ensikokemuksia: Asus Eee PC 701 (4G)

Posted on 2008-07-12 by Kenneth Falck

Kävin tänään hakemassa Verkkokaupasta kesäleluksi Asus Eee PC 701:n, joka tunnetaan myös nimellä 4G sen sisältämän Solid State Drive -aseman koon mukaan. Laitteen muut oleelliset speksit ovat 7 tuuman näyttö, 630 MHz Celeron-prosessori, 512MB RAM ja 920g painoa.

Laite oli heti alusta lähtien mukavan pienen ja yksinkertaisen oloinen. Koko vastaa kovakantista kirjaa ja virtalähdekin on pieni. Ei muotoilu muovisuudeltaan ihan Applen tasolle yllä, mutta valkoinen design on kuitenkin perus-HP:itä paljon nätimpi.

Kokeiltuani Eee:tä noin 5 minuuttia päätin saman tien vaihtaa oletuksena tulevan suomenkielisen Xandros Linuxin tilalle Ubuntu-Eee:n. Asuksen virittelemä oma käyttöliittymä on kovin yksinkertaistettu, eikä siitä voi esimerkiksi vaihtaa edes kieltä. Ubuntulla pääsee tekemään kaikkea mitä Linuxilla yleensä voi tehdä, ja se sisältää kaikki tarvittavat ajurit.

Tätä kirjoittaessa kyllä huomaa, että Eee PC:n näppäimistö on todella pieni. Tekstin alkupuolella painelin jatkuvasti caps lockia, controllia ja enteriä vahingossa. Tässä vaiheessa sormet alkavat jo tottua tiiviiseen näppäinasetteluun ja 10-sormijärjestelmä toimii melko hyvin. Kyllä tällä ennemmin kirjoittelee kuin vaikka E90 Communicatorilla.

Näyttö (800x480) on tietysti myös hyvin minimalistinen, mutta se on juuri sopiva terminaalikäyttöön komentoriville. Tämä oma blogisaittini mahtuu nätisti 800 pikseliin, mutta useimmat jäävät vähän vajaiksi. Touchpadin reunojen käyttäminen horisontaaliseen ja vertikaaliseen skrollailuun tosin auttaa tähän aika paljon.