Kenneth Falck's Blog

Facebook Chatista Mesen tappaja?

Posted on 2008-05-14 by Kenneth Falck

Facebookin hiljattain avaama web-chatti alkaa toimia myös XMPP-clienteillä Google Talkin tapaan. Tämä tekee Facebookista mielenkiintoisen haastajan perinteiselle Windows Live Messengerille, jossa enemmistö omistakin tutuistani edelleen hengailee.

Suurimpana haasteena uuden pikaviestintäyhteisön luomisessa on saada ihmisten kontaktiverkostot siirrettyä sinne. Google Talk on pysynyt omassa tapauksessani pienenä ilmiönä, koska hyvin harva kavereistani käyttää sitä, enkä ole edes vaivautunut lisäämään heitä kontaktilistalleni. Facebookin kaveriverkosto on sen sijaan valmiiksi rakennettu, ja chattikin toimii helposti myös webistä ilman minkään client-ohjelman asentamista.

XMPP:n yleistyessä lienee myös toivoa siitä, että Skypenkin pikaviestintä alkaisi jäädä legacy-järjestelmän asemaan omine suljettuine protokollineen. Monet eri client-sovellukset tukevat XMPP:tä, kuten Windowsissa Pidgin, Spark ja Pandion, sekä Macissa Adium ja tietysti sisäänrakennettu iChat. Nämä vaihtoehtoiset clientit toimivat nykyään monessa suhteessa paremmin kuin "viralliset" pikaviestintäohjelmat.