Kenneth Falck's Blog

Toimivaa CalDAV-kalenteria etsimässä

Posted on 2008-04-20 by Kenneth Falck

Olen viime aikoina etsiskellyt privaattikäyttöön sopivaa kalenterisovellusta, joka osaisi tallentaa kalenterit CalDAV-palvelimelle. Käytän jatkuvasti monia eri Mac- ja Windows-koneita, ja kaipaan siistiä, avointa ratkaisua yksityisten kalenterien hallintaan.

Sain pystytettyä Ubuntu-palvelimelleni melko pienellä vaivalla Darwin Calendar Serverin, joka on Applen julkaisema avoimen lähdekoodin kalenteripalvelin. (Piti vain vähän kikkailla Linux-pakettien kanssa ja muokata parista kohtaa Python/Python.h => Python.h.) Privaattikäytössä Calendar Serveriä on helppo hallita, sillä käyttäjätunnukset ja salasanat voi halutessaan laittaa yhteen paikalliseen XML-tiedostoon.

Mac-puolella Leopardiin on sisäänrakennettu kiva kalenterisofta iCal. Se tukee CalDAV-rajapintaa kunnollisesti, eli sillä voi esimerkiksi luoda uusia kalentereita palvelimelle. Itse asiassa lähdinkin rakentamaan CalDAV-palvelinta sen varaan, että useimmiten käytän sitä iCalilla (ja synkronoin ehkä siitä iPhoneen).

Windowsissa taas hyvää kalenteria on vaikeampi löytää. Vistan sisäänrakennettu Windows Calendar on ihan kökkö ja tukee CalDAVia vain nimellisesti (ilmeisesti read-only-tilassa). Samaten Outlook 2007:ssä ei ole juurikaan avoimille rajapinnoille tukea.

Kokeiltuani erilaisia ilmaiskalentereita päädyin lopulta Mozilla Thunderbirdin Lightning-laajennukseen. Se upottaa Mozillan Sunbird-kalenterin osaksi Thunderbirdiä, ja vaikuttaa toimivan kohtalaisesti, vaikkei olekaan vielä tuotantokunnossa. CalDAV-palvelimelle tallennetut kalenterit pitää tilata erikseen suorilla linkeillä kalentereihin, siinä missä esimerkiksi iCalille riittää linkki käyttäjätunnuksen kotihakemistoon, josta se detektoi kaikki kalenterit. Mutta ainakin kalenterit toimivat jotenkuten.

Näiden lisäksi kaipaisin vielä web-käyttöliittymää CalDAV-kalentereihini, jotta niihin pääsisi käsiksi tarvittaessa mistä vaan. Hienointa olisi, jos Google Calendariin voisi synkronoida omat CalDAV-kalenterit, tai jos Google vaikka toimisi suoraan CalDAV-palvelimena, jolloin siihen voisi liittyä iCalilla ja Sunbirdillä. GCalDaemon osaa tehdä jonkinlaista synkronointia Googlen ja muiden kalenterien välillä, mutta se ei ole vielä yhteesopiva Leopardin iCal 3:n kanssa.