Kenneth Falck's Blog

iPodiin tarvittaisiin fiksumpi volume-limitteri

Posted on 2008-03-27 by Kenneth Falck

Tietokone-lehden keskusteluissa on puitu tutkimusta, jonka mukaan nuoriso kuuntelee iPodejaan liian lujalla. Olen itsekin miettinyt pitkään, miksi iPodien äänenvoimakkuuden rajoitin on niin alkeellinen.

Ensimmäinen ongelmahan tulee siitä, että jokainen kuulokemalli toistaa ääntä vähän eri tavalla. Ei ole siis mahdollista määritellä uutisessakin mainitun kaltaista absoluuttista "60%" rajaa soittimen äänenvoimakkuudelle, vaan sopiva taso riippuu ihan kuulokkeista. Olisi ehkä fiksumpaa yrittää standardoida kuulokkeille jonkinlaista tasomerkintää, jonka avulla soittimen maksimivolyymin voisi asettaa kohdalleen.

Toinen ongelma ovat vaihtelevilla äänentasoilla tallennetut mp3:t. Senkään takia absoluuttinen raja äänenvoimakkuuden säädössä ei ole oikea ratkaisu, vaan soittimen pitäisi osata limittoida äänenvoimakkuus dynaamisesti niissä tilanteissa, kun se uhkaa rikkoa korvat. On todella ärsyttävää kuunnella levyä, joka on äänitetty tavallista hiljaisempana, ja sitten tuleekin iPodin turvaraja vastaan. Turvarajan ei siis pitäisi niinkään koskea globaalia äänenvoimakkuuden säätöä, vaan musiikissa esiintyviä riskialttiita piikkikohtia. Luulisi nykyajan tietotekniikalla olevan mahdollista suojella korvia sen verran fiksusti.