Kenneth Falck's Blog

Linux hajosi, NAS-purkkeja tilalle?

Posted on 2007-10-13 by Kenneth Falck

blogimg/blog_244.jpg

Uskollisesti työpöydän alla 3-4 vuotta puksuttanut Linux-palvelimeni sanoi vihdoin sopimuksensa irti. Se on pitänytkin sen verran meteliä tuulettimineen, ettei oikein huvita enää etsiä viallista kohtaa ja korjata sitä. Sen sijaan ajattelin ottaa kaikki kovalevyt irti koneesta (yhteensä 6kpl + systeemi) ja laittaa suurimmat niistä itsenäisiin NAS-kuoriin, joita löytyy Verkkokaupasta aika monenlaisia.

Suurin osa noista NAS-kuorista on kylläkin vielä IDE-liitäntäisiä, mutta esim. D-Link DNS-313 näyttäisi olevan kohtuuhintainen (95 EUR) keino saada yksittäinen SATA-levy Ethernetiin kiinni. On vaikea ymmärtää IDEn suosiota, kun ajattelin kaikkien pitäneen sitä ihan legacy-tekniikkana jo vuosien ajan. Eihän noita kauhean pieniä vanhoja levyjä edes kannata laittaa NAS-purkeiksi, kun suhteessa halvemmalla saa yhden uuden 500GB levyn sisältävän mallin.

Enivei, mikäli ajatukseni NAS-levytilaan siirtymisestä toimii, niin olen itse asiassa saavuttanut kotonani Apple-only-statuksen tietokoneiden osalta. Vielä pitää tosin ratkaista, miten hoitaa levytilan lisäksi sähköpostit, Subversion-repository, IRC-proxy ja sisäinen DNS ym. pientä tarpeellista. Suurin osa taitaa kyllä upota tähän iMacciin, joka on muutenkin koko ajan päällä.

Network Solutionsilla (josta olen hankkinut kfalck.net-domainini) kuuluu muuten hintaan DNS-palvelin, mutta siihen ei voi laittaa sisäisiä IP-osoitteita! Pitää varmaan harkita vaihtamista GoDaddyyn, jos se toimisi vähän paremmin. Sähköposti ja versiohallinta taas ovat sen verran dynaamisia sovelluksia, että pitää ehkä kuitenkin hankkia yksi RAID-1-NAS niitä hoitamaan, vaikka itse softat pyörisivätkin jossain Macissa.

Haluan vältellä RAIDin käyttämistä kotona sen takia, että RAID-levyissä ei ole mitään yleistä standardia, jonka pohjalta niitä voisi siirrellä eri koneiden välillä. Jos kontrolleri joskus paukahtaa, niin olet sen varassa, saako valmistajalta vielä samanlaisen tilalle. Mielestäni ainakin staattisen levytilan suhteen (digikuvat, leffat, musiikki) on fiksumpaa pyörittää kahta erillistä NASsia, jotka on formatoitu tavallisille filesystemeille, ja mirroroida ne öisillä backupeilla. Vaikka laitteet hajoaisi, voi aina ottaa ext2/ext3-levyt ulos ja laittaa ne mihin tahansa Linux-koneeseen.